ZZP-er in de bouw

Het verhaal van Denny

In 2010 ben ik ZZP’er geworden in de bouw en voor mezelf begonnen. Door de crisis van 2008 was het niet mogelijk om op een andere manier mijn boterham te verdienen. Het was een grote gok, maar ik had geen andere keuze. Ik heb toen met veel pijn en moeite geld kunnen lenen en een bus gekocht voor mijn werk, zodat ik ook al mijn werkspullen mee kon nemen. Na twee jaar gewerkt te hebben, heb ik éen jaar helemaal geen werk gehad. De bouw lag helemaal stil en er was geen werk meer voor mij. Na dit moeilijke jaar ben ik weer als ZZP’er verder gegaan en gelukkig heb ik daarna altijd voldoende werk gehad. Ik heb geld gespaard en in januari van dit jaar kon ik eindelijk met mijn lieve vrouw Wendy trouwen en konden we gaan denken aan een eigen gezinnetje.

Ik had al een tijdje af en toe pijn in mijn been, maar in april werd dat opeens ondraaglijk. Ik kreeg van de artsen te horen dat ik een zeldzame vorm van kanker had in mijn bovenbeen en dat ze nog niet precies konden zeggen of  en hoe ik daarvoor te behandelen was. Er brak een angstige en zeer onzekere tijd voor ons aan. Ik kon niet meer werken en mijn inkomen viel van de ene op de andere dag helemaal weg.

Ik had geen verzekering (AOV) omdat die erg duur is voor het zware werk dat ik doe. De gemeente wilde ons niet helpen en vrienden en familie konden ons maar heel beperkt steunen. Er zat niets anders op dan mijn bus en mijn  gereedschap te verkopen. Beter worden was het enige wat telde. We leven nu 5 maanden alleen op het salaris van mijn vrouw. Ze werkt als verzorgende IG en heeft geen hoog salaris. Ons inkomen is nu erg krap en het lukt elke maand maar net om alle vaste lasten te kunnen betalen.

Ik heb nu 6 keer 5 dagen chemotherapie achter de rug en het gaat gelukkig weer beter met me. Vanaf 1 oktober moet ik nog 25 bestralingen ondergaan en daarna volgt nog een operatie in mijn been. Om weer een toekomst op te kunnen bouwen wil ik tijdens deze bestralingen weer proberen te gaan werken. Hiervoor heb ik een bus en materiaal nodig. Omdat ik sinds april geen inkomen meer heb en we niet hebben kunnen sparen, kan ik dit helaas niet zelf betalen. Als zelfstandige die de afgelopen maanden ziek was, kan ik nergens een nieuwe lening krijgen om een bus met gereedschap te kopen.

Dit is een noodkreet om mijn leven weer op te kunnen pakken. Ik zie geen andere manier dan mensen die mijn situatie herkennen en begrijpen om hulp te vragen. Ik wil heel graag weer aan het werk en voor mezelf en mijn vrouw kunnen zorgen. Misschien dat we dan ook weer aan een eigen gezinnetje kunnen gaan denken. We zijn dankbaar voor elke bijdrage. Hoe klein ook. (Doneer hier)

zzp'er in de bouw
ZZP’ers zorgen voor hun veiligheid.

 

Heb je als ZZP’er in de bouw een hoog gezondheidsrisico?

Denny vertelt dat hij geen AOV / arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft omdat dat voor hem als ZZP’er in de bouw te duur is. Verzekeraars beschouwen ZZP’ers in de bouw als een beroepsgroep met een hoog gezondheidsrisico. Maar wat Denny is overkomen, had mij ook kunnen overkomen. Ik vind het bijzonder dat hij meer moet betalen om zich te verzekeren tegen een ernstige ziekte als kanker, dan ik. Daarom kijken we bij SamSamkring niet naar je “risicoprofiel”. We gaan uit van het principe dat iedere ondernemer graag en met plezier werkt in zijn eigen onderneming. Ziek zijn is het laatste dat je als ondernemer wilt: niet werken, klanten kwijt, geen inkomen.

We gaan ook uit van solidariteit. Iedereen schenkt een beetje aan iemand die ziek is. Het maakt niet uit dat de ene ondernemer misschien iets meer kans heeft om arbeidsongeschikt te worden. Als er genoeg ondernemers / ZZP’ers lid zijn, gaat het om een paar euro per maand. Dus ook als ZZP’er in de bouw ben je bij SamSamkring van harte welkom (meer weten). Maar hebben ZZP’ers in de bouw eigenlijk echt zo’n hoog “risicoprofiel”? Ik ben het gaan uitzoeken.

Feiten en cijfers:

Het verzuim in de bouw is nog nooit zo laag geweest, vooral bij kleine ondernemers (1 tot 10 werknemers) is het verzuim heel laag: 1,6% (bron: CoBouw).

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het verzuim in de bouwsector al jaren lager ligt dan het gemiddelde verzuim in Nederland. Deze cijfers laten ook een dalende trend zien (bron: CBS).

ziekteverzuim bouwnijverheid

Verzuim percentage bouw vs heel Nld

Onzin dus dat je als ZZP’er in de bouw meer premie moet betalen voor een AOV / arbeidsongeschiktheidsverzekering. ZZP’ers in de bouw hebben een laag verzuim van 1,6%. Dankzij hen is er een dalende trend in de hele bouwsector. Eigenlijk wel benieuwd of je die conclusie (ZZP’ers zorgen voor daling gemiddelde ziekteverzuim) ook breder kunt trekken. Gaan we nog eens uitzoeken……

Hoe SamSam helpt

Ik kwam dit verhaal tegen op social media. Het greep mij aan. Ik zag ze voor me: Denny en Wendy. Eerst de schok over het slechte nieuws, vervolgens de onzekerheid, het verdriet en de angst over de gevolgen van deze vreselijke ziekte. En dan ook nog zorgen over geld. Je gunt het echt niemand. En dan nu de voorzichtige hoop op herstel en op een normaal leven. Maar geen perspectief op werk en inkomen en dus nog steeds geldzorgen.

Denny en Wendy kunnen we nu alleen helpen met een donatie en door hun verhaal te delen met ons netwerk. Dat hebben we ook gedaan. En als Denny weer beter is, kan hij gaan meedoen met SamSam. Want bij SamSam kijken we niet naar je ziektegeschiedenis of je beroep. Dat geeft hem dan in ieder geval de rust dat als hem weer iets overkomt, hij zeker is van een inkomen. Aanmelden kan hier. Beterschap Denny!