ZZP-er in de zorg: zorg je ook goed voor jezelf?

ZZP'er in de zorg: pas goed op jezelf! Word je voor 1 mei lid, dan heb je geen kopzorgen meer over je inkomen bij ziekte en krijg je ook nog eens een fijne saunabon cadeau! Kun jij even lekker ontspannen!

Het aantal ZZP-ers in de zorg groeit de laatste jaren enorm. Een belangrijke reden voor die groei is dat werkenden in de zorg de werkdruk in loondienst te hoog vinden in verhouding tot het salaris. Solopartners deed onderzoek naar de redenen waarom zoveel medewerkers in de zorg kiezen voor het ZZP-erschap: “Veel professionals [nemen[ de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Zij grijpen het ondernemerschap veelal aan als middel merken we, niet zozeer als doel op zich. Op zoek naar meer regie over de eigen omstandigheden en de wijze waarop ze het vak uitvoeren.”
Als ZZP-er in de zorg hebben zij meer invloed op het werk en de uren. Want werken in de zorg kan zwaar zijn. Zeker nu.. Fysiek zwaar en soms ook mentaal zwaar door ingrijpende gebeurtenissen en de zorg voor kwetsbare, maar soms ook onvoorspelbare en soms agressieve patiënten.

In zo’n zwaar beroep is het risico dat je arbeidsongeschikt wordt hoog, zo blijkt uit cijfers van volksgezondheidenzorg.info. De zorgsector staat in de top 3 van sectoren met het hoogste gemiddelde ziekteverzuim per sector.

Een belangrijke reden om te verzuimen als gevolg van werk is de psychosociale arbeidsbelasting. Denk bijvoorbeeld aan werkstress of conflicten op het werk met collega’s of patiënten. Dat is niet mis!

Een beetje extra aandacht

In alle hectiek is het soms moeilijk om ook nog goed voor jezelf te zorgen. Terwijl dat juist zo belangrijk of zelfs noodzakelijk is. Met name in tijden van stress is het belangrijk om even stil te staan bij wat jij nodig hebt om weer voldoende op te laden. Misschien is dat gewoon een middagje rommelen thuis. Of een mooie wandeling maken om er even helemaal uit zijn. Lees ook eens de tips van Annelou Mayenburg van Struin Coaching over hoe om te gaan met werkstress. Haar tips kunnen helpen voorkomen dat je uitvalt door ziekte.

Even ziek, niet zo erg..

Het ziektepercentage onder ondernemers en ZZP-ers is in verhouding juist laag, ook in de zorg. Een oorzaak daarvan is dat zij zich de tijd niet gunnen om ziek te zijn; de klant is immers koning. En dat terwijl het vaak beter is even de tijd te nemen als je niet fit bent, dan maar door te gaan en vervolgens langere tijd uitgeschakeld te zijn. Iedereen is wel eens ziek. Dat is helemaal niet zo erg.

En als je dan toch voor langere tijd uitvalt, kun je maar beter iets geregeld hebben voor je inkomen; je moet er niet aan denken dat je ziek thuis zit en ook nog geldzorgen hebt.

SamSamkring: ondernemers zorgen voor elkaar

Bij SamSamkring heb je ook als ZZP-er in de zorg de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid op een slimme manier opgelost! Je ontvangt schenkingen van andere ondernemers als je ziek bent en je schenkt zelf een klein bedrag als een ander ziek is. Een arbodienst begeleidt je als je ziek bent. Doe de SamSamcheck en je weet binnen 2 minuten welk inkomen je hebt als je ziek wordt en wat de kosten zijn.

Twee vliegen in één klap

En word je voor 1 mei lid, dan heb je geen kopzorgen meer over je inkomen bij ziekte en krijg je ook nog eens een fijne saunabon cadeau! Kun jij even lekker ontspannen!
Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Vermeld dan de code Q12020 als je een afspraak inplant om je inkomen af te stemmen.

Meld je aan