ZZP-er en zwanger

Van alle ZZP’ers is 38% vrouw. Onderneemsters vragen ons vaak of ze als lid van SamSamkring ook verzekerd zijn van inkomen tijdens zwangerschap- en bevallingsverlof. Want niet iedere zwangerschap of bevalling verloopt zonder problemen. Als je dus ziek wordt als gevolg van zwangerschap of bevalling en je moet bijvoorbeeld verplicht rust nemen, loop je omzet mis.  

Het antwoord is ‘JA’, bij SamSamkring ben je gewoon verzekerd voor een inkomen bij arbeidsongeschiktheid, ook als deze ontstaat ten gevolge van je zwangerschap of bevalling.

De ZEZ

Er is trouwens ook een wettelijke regeling die je inkomen regelt tijdens je zwangerschapsverlof: de ZEZ. Dat staat voor “Zwanger en Zelfstandig”. Op het eerste gezicht lijkt de regeling veel op de regeling voor werknemers die zwanger zijn (de WAZO). Je krijgt gedurende 16 weken rondom jouw bevalling een uitkering van het UWV. Zodat je op tijd kunt stoppen met werken (6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum) en na je bevalling even tijd hebt om te herstellen en te genieten van jouw baby (10 tot 12 weken).

Tijdens die 16 weken krijg je een uitkering die gebaseerd is op jouw winst uit onderneming in het voorgaande jaar. Als je in dat voorgaande jaar voldeed aan het urencriterium van de zelfstandigenaftrek (1225 uur gewerkt als zelfstandige), bedraagt je uitkering het Wettelijk Minimumloon. Dat is € 1635,60 bruto per maand. Ongeveer € 10 per uur dus. Dat betekent dus vaak wel fors inleveren tijdens die 16 weken. Zeker als je vaste lasten zoals de huur van een bedrijfsruimte, kosten voor een bedrijfswagen, verzekeringen en dergelijke gewoon doorlopen.

 Meedoen met SamSamkring

Ook als je een kinderwens hebt ben je van harte welkom bij SamSamkring en word je arbeidsongeschikt, dan ben je gewoon zeker van een inkomen. SamSamkring biedt een eerlijke en betaalbare oplossing. Je spaart iedere maand en als je ziek bent ontvang je schenkingen van de andere ondernemers die lid zijn. Zo helpen andere ondernemers jou, en jij helpt hen als dat nodig is. Gaaf toch! Lees meer over hoe het werkt. Of stel al je vragen tijdens een van onze info-avonden.