Zo bepaal je jouw tarief: eerlijk en zakelijk

Iedere ZZP-er is uniek en brengt eigen talenten, ideeën, kennis en ervaring met zich mee. Opdrachtgevers kunnen voor die ene speciale opdracht dus precies de ZZP-er vinden die de opdracht het beste kan invullen. En daarvoor hoeft hij slechts tijdelijk te betalen en is hij geen sociale premies verschuldigd. Jij biedt door je ZZP-erschap flexibiliteit aan je opdrachtgevers en daar hoort een passend tarief tegenover te staan. Voor jou geldt immers dat je er niet alleen nu van moet kunnen leven maar dat je ook je sociale vangnet zoals je pensioen en arbeidsongeschiktheidsvoorziening (AOV) zelf moet regelen en betalen.

Kwaliteit heeft een prijs

kwaliteit en solidariteit

Ons advies bij het bepalen van je tarief: laat zien wat jou uniek maakt en wat de meerwaarde is van jouw kwaliteit voor de opdrachtgever. Maar wees ook solidair met jouw vakbroeders. Biedt jouw werk aan voor een prijs die fair en realistisch is. En dus zeker niet te laag. Alleen zo kan de trend van steeds maar lagere tarieven zoals doorbroken worden.

Een trend die je onder andere ziet in de culturele en creatieve beroepen (tekstschrijvers, musici, vakfotografen). Hier is een groot aanbod van ZZP-ers. En opdrachtgevers onderhandelen dus scherp op de prijs. Dan kun je overwegen om samen op te trekken en met elkaar een fair tarief bepalen. Voor minder doen jullie het niet! De vakfotografen gingen hier een tijdje geleden de straat voor op. En de Kunstenbond zet zich in voor minimum tarieven voor ZZP’ers.

Hoe verhoog je je tarief?

Het kan zijn dat je besluit je tarief aan te passen. De vraag is dan: hoe ga je dat aanpakken? De Kamer van Koophandel geeft op haar site een aantal tips en adviezen over hoe je dit kunt aanpakken. Hun advies: kijk of je de verhoging ineens of stapsgewijs wilt doorvoeren en of je je vaste klanten misschien nog wat korting wilt geven. Als je besluit je tarief te verhogen, dan heb je daar goede redenen voor en hoef je je niet te verontschuldigen. Bepaal wat jij passend vindt, wees duidelijk naar je klanten en laat niet teveel ruimte voor onderhandeling.

En vergeet niet om bij het bepalen van wat passend is ook rekening te houden met de mogelijkheid dat je soms een tijdje niet kunt werken. Zorg dat je een buffer kunt opbouwen voor vakanties en tijden met minder opdrachten. En zorg dat je tarief ruimte biedt om te sparen voor je pensioen en een voorziening te treffen voor arbeidsongeschiktheid. Dat laatste hoeft helemaal niet duur te zijn. Als je lid wordt van SamSamkring ben je zeker van een inkomen bij ziekte. Je spaart iedere maand een vast bedrag. Als jij ziek bent, ontvang je schenkingen van de andere leden. Als een ander lid ziek is, schenk jij hem een klein bedrag. Je geld gaat dus niet naar een grote verzekeraar, maar je helpt andere ondernemers. Wil je weten wat dat jou zou kosten? Doe de SamSam check.