Zit je lekker?

Na de vakantie weer lekker aan de slag: mail wegwerken, stukken lezen, agenda bijwerken… uren achter elkaar achter de computer. En als ZZP-er werk je misschien afwisselend thuis, op een flexwerkplek, bij dat gezellige koffietentje op de hoek of bij een klant op kantoor.

Bij flexwerken is een laptop natuurlijk onmisbaar. Maar ergonomisch gezien niet de beste oplossing. Gelukkig zijn er inmiddels slimme oplossingen op de markt om met heel weinig middelen toch goed achter je te laptop zitten.

Slimme hulpmiddelen

Werk je veel op een laptop, koop er dan een draadloos setje muis en toetsenbord bij en zet je laptop in een standaard. Zo’n standaard is lichtgewicht en opvouwbaar tot plat A4 formaat.  Hij past dus prima in je tas of laptopcover. Zo is het scherm op de juiste hoogte in te stellen en zit je niet steeds gebogen over de laptop.

Het is het meest comfortabel als je beeldscherm op ongeveer een armlengte afstand van je ogen staat en de bovenkant van het scherm niet hoger is dan ooghoogte. Ook is het voor de spieren in je nek en schouders belangrijk dat je je armen goed kunt laten rusten. In een koffietentje is dat niet altijd even te regelen maar als je je werkplek afwisselt, kun je je op andere locaties wel goed installeren.

Kijk tussen het beeldschermwerk door soms even een paar seconden naar iets anders dan het scherm, liefst iets in de verte. Dit kun je doen om je ogen even rust te geven.

Het is ook verstandig je bureaustoel even goed in te stellen. Dat kost meestal maar een minuutje tijd en zorgt wel voor optimale ondersteuning, vooral van je rug.

Blokje om

En last but not least, zoals Japke-d Bouma het al verwoord in haar geheime tip: Waar je ook bent: blijf niet te lang zitten maar ga tussendoor even lopen. Word je gelukkig van!