Werken aan mijn leefstijl

Hoe komt het toch dat het zo lastig is om vol te houden? Ik was echt goed begonnen dit jaar! Ik ging werken aan mijn leefstijl. Mijn stappenteller en calorieënteller afgestoft, yogamat uitgerold en bedacht dat ik het eens even heel anders ging doen. Maar ik zat nog een maand in het buitenland en dan is het toch allemaal wat lastiger dus de voornemens maar weer even uitgesteld… en vergeten.

Mijn excuus: ik eet meestal gezond, wandel best veel, rook niet en slaap voldoende. Goed, ik haal die 2 porties groente niet iedere dag en als ik te druk ben schiet lopen erbij in. En een wijntje op z’n tijd is gewoon gezellig, toch? …en voor je het weet versloft het weer.

In januari interviewde ik een van onze leden, Janneke Fransen over haar onderneming. Janneke is leefstijlcoach en vertelde me waarom het zo moeilijk is je leefstijl aan te passen. Samen met een collega heeft zij een online leergang ontwikkeld die je daarbij kan helpen. De leergang online leren over leefstijl past goed in het vitaliteitsprogramma van SamSamkring.

Leergang online leren over leefstijl

Maar, zoals ik hierboven al constateerde, voor mijzelf is het misschien ook wel een heel goed idee. Dus hoewel ik vind dat ik het allemaal zelf moet kunnen, besloot ik om de leergang te gaan volgen want: wie weet..

Inmiddels heb ik een aantal modules van de leergang online leren over leefstijl gevolgd en ben ik enthousiast. De theorie is goed onderbouwd en daar houd ik van. En het belangrijkste inzicht voor mij: om je gedrag te veranderen moet je de weg van de minste weerstand kiezen. In de cursus wordt je aan de hand genomen om die weg te vinden.

Na een aantal lessen maak je zelf een keuze voor het thema waarmee je als eerste aan de slag gaat en formuleer je een eerste stap. Daarbij vroeg ik me wel af: welk thema kan ik het beste kiezen? Het hangt allemaal samen en het is verleidelijk alles aan te pakken; grote stappen, gauw thuis. Ik vroeg het aan Janneke:

Advies van de leefstijlcoach

Janneke: “Dit is een heel herkenbaar vraagstuk. We houden van snel resultaat en als je alles tegelijk aanpakt heb je sneller resultaat. Aan het begin van het traject is het belangrijk om succes ervaringen te hebben. Kleine momenten van succes, waar je trots op kunt zijn. Zoals je zelf al aangeeft is de weg van minste weerstand kiezen de beste optie. Dus ook in deze keuze. Op welk van de thema’s is voor jou op dit moment snel winst te behalen? Bij welk thema heb jij meteen het gevoel dit gaat mij lukken? Dat is het thema waar je beste als eerst mee aan de slag kunt gaan. Je zult dan merken dat je een succeservaring krijgt en die succeservaring geeft jou extra vertrouwen dat je ook de moeilijkere thema’s kunt veranderen. Ik ben benieuwd welk thema het is geworden. Succes!”

Dus heb ik gekozen voor het thema voeding. Mijn eerste stap: op werkdagen eet ik een gezonde lunch met groente! Komende tijd zal blijken of ik het volhoudt en wat het mij oplevert.

Kosteloos webinar voor SamSamkring

Ben je benieuwd naar de leergang online leren over leefstijl? Speciaal voor leden van SamSamkring geeft Janneke op dinsdag 19 april in de avond een webinar over dit onderwerp. De details volgen binnenkort. Je kunt je aanmelden bij Jacqueline.