Welke schenkkring past bij jou?

Door de coronacrisis staan ZZP’ers wat langer stil bij de vraag: “wat als ik langere tijd ziek word en niet kan werken?”. De pandemie was een soort wake-up call: ‘oh, dus dat kan mij ook overkomen’. Daarmee wordt een actueel politiek thema, de AOV voor ZZP’ers nog actueler. Maar hoe kies je welke schenkkring bij je past?

Gelukkig zijn er tegenwoordig naast de traditionele verzekeringen ook alternatieven. Voor elk wat wils dus, want zoveel ZZP’ers, zoveel smaken. Je hebt naast SamSamkring natuurlijk een Broodfonds, maar ook Tulpenfonds of Sharepeople. Allemaal net even anders.

Traditioneel of…?

Het grote verschil tussen een verzekering en een schenkkring is dat je bij een verzekeraar iedere maand premie betaalt en die gewoon kwijt bent. Bij schenkkringen spaar je maandelijks een bedrag en ben je pas geld kwijt als er een zieke is. Samen met de andere leden betaal je dan allemaal een klein bedragje om de zieke te voorzien van een inkomen.

Tips bij het selecteren van een schenkkring

In de laatste jaren is het aanbod in schenkkringen aardig gegroeid. Als ondernemer kun je dus zelf bepalen welke voorwaarden bij jou passen. Een aantal vragen die je jezelf in je afweging kunt stellen zijn:

Wil ik een schenkkring met een arbodienst? Dit is van belang als je gelooft in de toegevoegde waarde van objectieve toetsing en in begeleiding.
Er zijn ook schenkkringen die uitgaan van vertrouwen en daarom geen arbodienst hebben. Bepaal vooraf of dat bij je past.

Zekerheid

Vanaf welk arbeidsongeschiktheidspercentage krijg je schenkingen? ook belangrijk.. Er zijn schenkkringen die pas bij 50% of meer arbeidsongeschiktheid uitkeren. Er zijn er ook die traploos / zonder staffel uitkeren, zonder ondergrens.
Is er een buffer? Dit is van belang als je zekerheid wilt: Als een schenkkring een buffer heeft weet je vooraf zeker dat je het bedrag ontvangt dat je vooraf afgesproken hebt.

Wil je ook in het eerste jaar gedekt zijn voor psychische aandoeningen? Of vind je het ok als dat pas na een jaar is?

Netwerken of liever anoniem?

Bij sommige schenkkringen kennen deelnemers elkaar en worden geregeld bijeenkomsten georganiseerd. Bij deze kringen zijn bestuurstaken onder de leden verdeeld. Dus kijk vooraf of je het leuk vindt om ten netwerken en ook eens in het bestuur van de vereniging te zitten of niet. Er zijn ook kringen die anoniemer te werk gaan; bij deze initiatieven zijn bestuurstaken uitbesteed.  Enals een schenkkring met een arbodienst werkt dan is informatie over ziekte anoniem.

Flexibiliteit

Hoe flexibel kan je instromen en uitstromen? Informeer vooraf of er een wachtlijst is en wat de opzegtermijn is. Dit kan namelijk nogal variëren van 1 maand tot een half jaar.

AOV en schenkkring

Wellicht wil je wel meedoen met SamSamkring en daarnaast een AOV afsluiten met een wachttijd van 2 jaar. Wil je daar meer informatie over dan kun je contact opnemen met de adviseurs van AOV-ZZP.nl. Zij zijn de specialist op het gebied van de combinatie AOV en schenkkring en kunnen je daarom goed adviseren. Op de site van aov-zzp.nl vind je ook een review over een tweetal schenkkringen.

Wil je weten hoe wij het geregeld hebben? Lees dan dit artikel. En denk je: “Dat is iets voor mij!” meld je dan aan voor een vrijblijvende inkomenstoets.