Als je als zzp’er ziek bent

Wat nu als je als zzp’er ziek wordt? Je denkt er misschien liever niet aan maar arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen. Gelukkig zit je als lid van SamSamkring niet zonder inkomsten. Hieronder lees je meer over ziek melden en schenkingen ontvangen.Alles weten over ziek melden

Je ziek melden

Als je ziek bent, krijg je na een wachttijd van twee maanden schenkingen. De wachttijd van twee maanden gaat in op de datum dat jij je ziek meldt. Je meldt je dus meteen ziek als je verwacht dat je langer dan twee maanden niet kan werken. Dat doe je in MijnSamSam, een beveiligde omgeving. Je geeft alleen aan dat je ziek bent. Niet waarom. De arbodienst neemt vervolgens contact met je op en bespreekt met jou wat er aan de hand is en wat de vervolgstappen zijn.

Ben je als zzp’er ziek maar kun je deels nog werken

Soms ben je wel ziek, maar kun en wil je een deel van de week nog wel werken. Dat kan. Dan meld je je gedeeltelijk ziek (tussen 1 en 99%). Iedereen hoeft dan minder te schenken. En jij kunt zonder je bezwaard te voelen je onderneming een beetje draaiend houden. Zo kun je als zzp ziek worden zonder financiële stress. Als je twijfelt kun je altijd even overleggen met de casemanager van de arbodienst. Zij staat je bij gedurende je ziekte.

Beoordeling ziekmelding

In het reglement van SamSamkring staat beschreven wanneer er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Onder arbeidsongeschiktheid wordt verstaan: je eigen beroep/ werkzaamheden in jouw onderneming niet kunnen uitvoeren door toedoen van een herkenbaar en benoembaar ziektebeeld. De casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige van Bureau Streefkerk, de arbodienst beoordelen jouw situatie. Een second opinion is altijd mogelijk. In ons reglement lees je er alles over.

Wil je meer weten over onze arbodienst, Bureau Streefkerk B.V.? Lees dan hier verder:

meer weten over de arbodienst

Alles weten over schenkingen

Hoogte van het inkomen bij ziekte

Als je lid wordt van SamSamkring bepaal je zelf hoeveel jij aan schenkingen wilt ontvangen als je ziek bent. Dat is voor iedereen anders omdat ieders situatie en vaste lasten anders zijn. Houd er rekening mee dat je ook als je ziek bent, je je maandelijkse inleg en de contributie moet blijven storten. Je kiest een bedrag tussen de € 1.000 en € 4.000 (ieder bedrag). Dit is een netto bedrag.

Goed om te weten: hoe hoger het bedrag dat je kiest, hoe hoger jouw maandelijkse inleg én hoe hoger het bedrag dat jij schenkt als een andere ondernemer of zzp’ers ziek is. Je kunt je dekking iedere maand aanpassen (dat kan alleen als je op het moment van aanpassen 100% arbeidsgeschikt bent en niet weet dat je binnenkort gaat uitvallen door bijvoorbeeld een operatie of behandeling natuurlijk).

Schenkingen zijn onbelast

De schenkingen die je ontvangt zijn privé schenkingen en dus netto bedragen. Omdat je van heel veel verschillende mensen een schenking ontvangt, blijft het totale bedrag dat iemand aan jou schenkt altijd lager dan datgene wat je in Nederland belastingvrij aan iemand mag schenken.

Je ontvangt de schenkingen op een privé bankrekening. Je ontvangt van iedereen een klein bedrag. Het totaal telt op tot het door jou gekozen inkomensniveau.

N.B. per casus (keer dat je arbeidsongeschikt raakt) ontvang je gedurende maximaal 24 maanden schenkingen.

Blijf je 15 jaar meedoen met SamSamkring en word je in die periode een aantal maal wat langer ziek, dan heb je dus steeds recht op maximaal 2 jaar schenkingen. Ervaring leert gelukkig dat als je als ondernemer of zzp’er ziek wordt, je in meer dan 95% van de gevallen binnen 2 jaar weer aan de slag bent.

Meer weten?


SamSamkring email

Mail ons gewoon…

Samsamkring telefoon

Bel ons gewoon…
(030-2272620)

SamSamkring veelgestelde vragen

Check de veelgestelde vragen…

SamSamkring meedoen

Doe gewoon mee…


SamSamkring, ziek en toch inkomen. Voor en door ondernemers!