SamSamkring: van droom naar daad

In januari belde Berry bij ons aan met een lekkere appeltaart en een briljant idee: laten wij met elkaar een sociaal alternatief ontwikkelen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering! Wij droomden alle vier al langer van een nieuwe uitdaging en dit idee paste ons zó goed. Wij vullen elkaar mooi aan qua competenties en ervaring en delen dezelfde overtuiging: iedere ondernemer zou iets moeten regelen voor als hij ziek wordt. Er waren al mooie alternatieven voor de AOV maar daarin ontbrak nog een aantal elementen.

appeltaart

Geen AOV maar een sociaal alternatief

Onze eerste stap was marktonderzoek. Want was er eigenlijk wel vraag naar een betaalbaar alternatief voor een verzekering? Een blik op de site van het CBS wees uit van wel. In de afgelopen jaren zijn er jaarlijks ruim 200 duizend personen gestart als zelfstandige. De overgrote meerderheid van starters bestaat uit zzp’ers. En het percentage zzp’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is sinds 2011 gedaald, in de bouw maar ook in andere sectoren (cultuur, recreatie, overige diensten en handel). Een AOV vinden veel ondernemers te duur en te onzeker en de bestaande schenkkringen (zoals broodfondsen, sharepeople, voorzieningenfondsen) passen ook niet bij iedereen.

Inventarisatie in ons eigen netwerk liet zien dat er verschillende overwegingen waren om je aan te sluiten bij SamSamkring. Er was behoefte aan een zeker en betaalbaar alternatief voor de AOV waarin ook starters en oudere ondernemers konden deelnemen. Ook vertelden ondernemers dat zij een onafhankelijke keuring bij ziekte belangrijk vinden. En dat ze zelf ook graag begeleiding zouden krijgen van een arbodienst als ze ziek zouden worden. Al deze wensen namen wij mee in onze plannen. Op de site kun je lezen waarom een aantal leden van het eerste uur voor SamSamkring kozen.

Toen we helder hadden dat er behoefte in de markt was gingen we aan het werk. Plan van aanpak, oprichten van SamSam Servicebureau en inschrijven bij de Kamer van Koophandel. En vervolgens de leukere dingen, zoals het ontwerpen van ons logo, een website bouwen en klanten (in ons geval leden) werven.
En toen werd het echt spannend want vlak voor de zomer gingen wij de markt op. SamSamkring werd enthousiast ontvangen en in juli hadden we voldoende leden om SamSamkring op te richten.

Leren

Na de zomer gingen we serieus aan de slag met de marketing. Facebook, LinkedIn, SEO: we leerden veel bij. Ook het ontwikkelen van webinars waarin wij uitleggen hoe SamSamkring werkt en kijkers de gelegenheid bieden via een live chat antwoord te krijgen op al hun vragen, was voor ons allemaal een ontdekkingstocht.
Inmiddels zijn we dus echt in de leerfase beland: niets gaat vanzelf en we komen regelmatig nieuwe uitdagingen tegen. Maar SamSamkring groeit en de combinatie van successen, succesjes en ons eigen enthousiasme maakt dat we met plezier doorgaan. Wij stromen over van ideeën, werken deze uit, ontwikkelen strategieën en scherpen onze processen aan.
En het gaat goed met SamSamkring: het ledenaantal groeit harder dan verwacht, er zijn geen zieken en de gezamenlijke buffer groeit gestaag.

Het enthousiasme waarmee SamSamkring ontvangen is op de startersdagen van de KvK, op sociale media en in ons eigen netwerk geeft ons het vertrouwen dat er zeker vraag is naar SamSam doen! Ondernemers vinden dit een mooi en zeker alternatief en zijn blij met de ruime keuze in inkomensniveaus en de samenwerking met een arbodienst.

Samen zijn we sterk

En over samenwerken gesproken: zo aan het einde van het jaar willen wij onze partners van harte bedanken voor de samenwerking, het vertrouwen en alle tips en adviezen. Ik noem de vakmensen van Bureau Streefkerk B.V. onze arbodienst, van Brandwebbing die ons adviseren over online marketing,  gespreksleider Gert-Jan Jansen die ons helpt met de webinars en vormgever Tessa Buis van Tessa Geeft Vorm die ons drukwerk opmaakt.

En het allerbelangrijkste: wij willen al onze leden bedanken voor het vertrouwen dat zij in ons hebben. Wij werken met heel veel plezier en overtuiging aan SamSamkring maar alles valt of staat met jullie dus: dank jullie wel, samen zijn we sterk!
En persoonlijk wil ik Berry nog bedanken: wat een topidee van jou om SamSamkring te beginnen!

dromenvanger

En door naar de volgende fase…

Wij gaan door met leren en ondertussen dromen we door over de komende fases: de groeifase, de relaxfase… en daarna uiteraard weer de droomfase. (De Belgische Carl van der Velde schreef een mooi artikel over de 4 fases van ondernemen: iedere onderneming begint met een droomfase, gevolgd door een leer-, groei- en uiteindelijk relaxfase.)

Wij wensen jullie hele gezellig feestdagen en een mooi en succesvol nieuw ondernemersjaar 2019 toe! Feestelijke groeten, mede namens Berry, Marcel, Roland,

Jacqueline