Later als ik groot ben..

De in De Achterhoek geboren Erwin Schenzel heeft  een lange staat van dienst in de zorg. Zijn passie is de zorg aan de ouder wordende mens met of zonder een (verstandelijke) beperking.

Na zijn opleiding in Zutphen ging hij direct aan de slag in de ouderenzorg. In de jaren die volgden werkte hij met verstandelijk gehandicapten en ouderen met dementie. In de tussentijd bleef hij altijd opleidingen volgen en groeide hij door naar managementrollen.

Erwin: “Uiteindelijk kwam ik terecht bij Philadelphia en daar heb ik de omslag gemaakt naar implementatiemanager belevingsgerichte zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Die methode heb ik uitgerold bij alle ouder wordende cliënten binnen Philadelphia. Tijdens dat traject heb ik veel trainingen gegeven en dat vond ik zo leuk dat ik het ben gaan uitbreiden in mijn eigen bureau, www.escato.nl.”

Vis in het water

Eerst was ik wat huiverig of het zou het lukken. Maar eigenlijk gaat het vrij vanzelf en word ik goed gevonden door mijn klanten. Omdat ik zelf zo breed opgeleid ben, kan ik een heel divers aanbod aan trainingen geven. Ik geef dus trainingen op het gebied van verpleegkunde en ouderenzorg maar ook gespecialiseerde opleidingen voor mensen met dementie. Ik doe ook maatwerk.

In november ga ik spreken op een congres over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Dat zijn de krenten in de pap.

Als ondernemer voel ik me als een vis in het water. Ik heb veel meer vrijheid en bepaal zelf de inhoud van het aanbod en mijn agenda. Allemaal in overleg met de klant natuurlijk.

Vroeger was mijn motto “Later als ik groot ben ga ik al mijn kennis uitdragen.” En dat doe ik nu! 

Bijzondere training

Mijn meest bijzondere product is de training belevingsgerichte palliatieve zorg. De dood is toch vaak een beladen onderwerp. Maar de dood hoort bij leven dus laten we er open over praten.

Ik besteed in de training aandacht aan onderwerpen als “Wat wil iemand nog in de tijd die men heeft?” Deelnemers aan de training gaan ook nadenken over hun eigen eindigheid. Dat leidt tot mooie gesprekken en ik weet dat ze dit mee kunnen nemen in hun werkpraktijk. Ik doe ook een aantal spelletjes met levensvragen (Wat komt er op je steen te staan? Wat zullen mensen missen als je er niet meer bent?) en dat leidt tot openheid. Achteraf geven deelnemers aan dat het ze enorm meegevallen is, dat praten over de dood niet zo eng is.”

Bij SamSamkring voel ik me welkom

Sinds een aantal maanden doet Erwin mee met SamSamkring. “Ik kwam SamSam via google tegen. Ik heb me erin verdiept want ik vond dat ik iets moest regelen. Wat me aansprak was in eerste instantie vooral de lage kosten. SamSamkring is een stuk goedkoper dan een AOV. Jullie eigen verhaal sprak me aan. Wat mooi dat je een slechte ervaring hebt en dan zelf iets doet om te voorkomen dat andere ook zo’n slechte ervaring hebben. Wat daarbij kwam is jullie uitstraling, en met name de verhalen over SamSam op LinkedIn. 

Ik voelde me welkom bij SamSam. Er is gewoon gelijk het menselijke contact, jullie helpen deelnemers en denken mee. Ik kreeg bij de start een kaartje van jullie in de bus. Dat doet een verzekeraar niet, die stuurt hoogstens een polis. En ik krijg elke maand een mail waarin staat wat er gebeurt met mijn inleg en dat ik daar zieken meegeholpen. Dat voelt goed.”