Sparen, kosten en schenken

Als je lid wordt van SamSamkring ga je iedere maand een bedrag sparen op jouw SamSamrekening. Uit dit spaarpotje betaal je de schenkingen en maandelijkse kosten.

Alles weten over sparen

Spaarbedrag

Hoeveel je iedere maand stort op je spaarrekening is afhankelijk van het inkomensniveau dat je hebt gekozen. Iemand met een 2x zo hoog inkomensniveau spaart 2x zoveel. Het totale spaarbedrag van alle leden samen moet voldoende zijn om de schenkingen aan 6% zieken te kunnen betalen.

Het gemiddelde inkomensniveau is € 2.500. Met dit inkomensniveau spaar je dus € 150 per maand. De contributie stort je tegelijk met je spaarbedrag. In dit voorbeeld stort je dus ieder maand € 170 plus eventuele bankkosten.

De stortingen doe je vanaf een privé rekening.

Jouw geld blijft van jou

Het geld dat jij spaart staat op jouw eigen rekening. Jij geeft SamSam Servicebureau toestemming om schenkingen te doen vanaf jouw rekening. Ook de contributie wordt maandelijks automatisch afgeschreven. Als jij jouw lidmaatschap opzegt, is het bedrag dat nog op jouw rekening staat van jou.

Maximum spaarsaldo / buffer

Door maandelijks te sparen bouw je een potje / buffer op. Zo bieden we zekerheid dat een lid dat ziek is altijd inkomen heeft. Ook als er in een periode meer dan 6% zieken zijn. Het is niet nodig om te blijven sparen als alle spaarpotjes goed gevuld zijn. SamSam Servicebureau bewaakt het saldo op jouw SamSam rekening. Als  er op jouw rekening een bedrag staat gelijk aan  24 x jouw spaarbedrag, stort SamSam Servicebureau het teveel maandelijks naar jouw privérekening terug.

Alles weten over de kosten

Inschrijfkosten

Als je lid wordt betaal je eenmalig € 150 (inclusief BTW). Je ontvangt hiervoor een factuur. Deze kosten zijn fiscaal niet aftrekbaar.

Contributie

Per maand betaal je € 20. Dit bedrag betaal je voor de ondersteuning door de arbodienst en de dienstverlening van SamSam Servicebureau. Hoe groter we worden, hoe lager de kosten.

Bankkosten

Je hebt een bunq rekening nodig om mee te doen met SamSamkring. De kosten voor bunq rekeningen vind je hier. Een Travel Card is helaas niet geschikt.

Bruto of netto?

De belastingdienst ziet het lidmaatschap van SamSamkring als een privé zaak. De kosten (inschrijfkosten, contributie, schenkingen) zijn niet aftrekbaar. Het goede nieuws is dat de schenkingen die je ontvangt als je ziek bent, niet belast zijn. Alles is dus netto.

Alles weten over schenken

Risico’s bij veel zieken

Over het algemeen is het ziekteverzuim onder ondernemers laag (1,5%). Ieder lid spaart maandelijks een bedrag en daardoor ontstaat al snel een buffer. Er kunnen financiële problemen ontstaan als er meer dan 6% zieken zijn gedurende een langere periode. De leden kunnen dan niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Dat is heel vervelend voor de zieken die rekenen op de schenkingen. Gelukkig zal deze situatie zich bijna nooit voordoen. Zeker niet met een groot aantal leden.

Als het toch gebeurt, kiezen  de leden samen een oplossing. Bijvoorbeeld allemaal eenmalig een extra bedrag storten. Door vooruitkijken en een goed ziektebeleid kunnen deze situaties voorkomen worden. SamSam Servicebureau signaleert en ondersteunt met advies.

Schenken naar draagkracht

Het bedrag dat jij schenkt aan een ziek lid, hangt af van de het inkomensniveau dat dat lid heeft gekozen, hoeveel jij zelf spaart en hoeveel leden de SamSamkring telt. SamSam Servicebureau berekent precies hoeveel iedereen moet schenken. Het plaatje toont een voorbeeld. Meer leden betekent natuurlijk dat iedereen minder gaat schenken.

Voorbeeld van schenken

In onderstaand voorbeeld bestaat SamSamkring uit 100 leden en zijn er door de leden 3 inkomensniveaus gekozen. Helaas is John met een gewenst inkomensniveau van €2000  ziek geworden in dit voorbeeld. Gelukkig heeft hij het goed voor elkaar!

lees meer over ziek zijn en ziekmelden

Als je nog meer vragen hebt

Op onze website vind je veel informatie over SamSamkring. Maar we kunnen ons voorstellen dat je nog met vragen zit die je graag aan ons wilt stellen. Dat kan! Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Open chat
1
Zooo, leuker om whatsapp te gebruiken om contact met ons te krijgen? Dat kan!
Powered by