Sparen, kosten en schenken

Als je lid wordt van SamSamkring ga je iedere maand een bedrag sparen op jouw SamSamrekening. Uit dit spaarpotje betaal je de schenkingen en maandelijkse kosten.

Alles weten over sparen

Spaarbedrag

Hoeveel je iedere maand stort op je spaarrekening is afhankelijk van het inkomensniveau dat je hebt gekozen. Iemand met een 2x zo hoog inkomensniveau spaart 2x zoveel. Het totale spaarbedrag van alle leden samen moet voldoende zijn om de schenkingen aan 4,5% zieken te kunnen betalen.

Het gemiddelde inkomensniveau is € 2.500. Met dit inkomensniveau “spaar” je dus € 112,50 per maand. De contributie (€ 15,00) stort je tegelijk met je spaarbedrag. In dit voorbeeld stort je dus ieder maand € 135,49 (=112,50 + 15,00 + 7,99 (bankkosten)).

De stortingen doe je vanaf een privé rekening.

Jouw geld blijft van jou

Het geld dat jij spaart staat op jouw eigen rekening. Jij geeft het bestuur van de vereniging toestemming om schenkingen te doen vanaf jouw rekening. Ook de contributie wordt maandelijks door het bestuur overgemaakt. Als jij jouw lidmaatschap opzegt, kan je vrij over het bedrag dat nog op jouw rekening staat beschikken.

Maximum spaarsaldo / buffer

Door maandelijks te sparen bouw je een potje / buffer op. Zo bieden we zekerheid dat een lid dat ziek is altijd inkomen heeft. Ook als er in een periode meer dan 4,5% zieken zijn. Het is niet nodig om te blijven sparen als alle spaarpotjes goed gevuld zijn. SamSam Servicebureau bewaakt het saldo op jouw SamSam rekening. Als  er op jouw rekening een bedrag staat groter dan 24 x jouw spaarbedrag, stort het bestuur van de vereniging automatisch het teveel maandelijks naar een rekening naar keuze (bijvoorbeeld een pensioen rekening).

Alles weten over de kosten

Inschrijfkosten

Als je lid wordt betaal je eenmalig € 150 (inclusief BTW). Je ontvangt hiervoor een factuur.

Contributie

Per maand betaal je € 15. Dit bedrag betaal je voor de dienstverlening van SamSam Servicebureau. Hoe groter we worden, hoe lager de kosten.

Arbodienst

Als er iemand ziek is dan nemen wij contact op met de arbodienst. Zij bespreken met de zieke wat er aan de hand is, beoordelen het arbeidsongeschiktheidspercentage en ondersteunen waar nodig. De kosten voor deze ondersteuning wordt betaald uit het gezamenlijke spaargeld. Wij verwachten dat dit minder dan € 5 per maand is.

Bankkosten

Je hebt een bunq rekening nodig om mee te doen met SamSamkring. De kosten voor bunq rekeningen vind je hier. Een Travel Card is helaas niet geschikt.

Bruto of netto?

Het goede nieuws is dat de schenkingen die je ontvangt als je ziek bent, niet belast zijn. Alles is dus netto. De schenkingen zijn dan ook niet zakelijk te verrekenen.

Alles weten over schenken

Risico’s bij veel zieken

Over het algemeen is het ziekteverzuim onder ondernemers laag (1,5%). Voor de zekerheid sparen wij voor 4,5% zieken (vandaar je inleg) en we hebben natuurlijk een (flinke) buffer. Theoretisch kunnen er problemen met schenkingen ontstaan als er lange tijd meer dan 4,5% zieken zijn. Gelukkig is de kans dat deze situatie zich voordoet zeer klein.

Door vooruit te kijken kunnen we deze situatie echter voorkomen. Als het dreigt te gebeuren dan weten we dat ruim van te voren en nemen we maatregelen. Bijvoorbeeld door de inleg (tijdelijk) te verhogen of door allemaal eenmalig een extra bedrag storten.

Schenken naar draagkracht

Het bedrag dat jij schenkt aan een ziek lid, hangt af van het inkomensniveau dat dat lid heeft gekozen, hoeveel jij zelf spaart en hoeveel leden de SamSamkring telt. SamSam Servicebureau berekent precies hoeveel iedereen moet schenken. Het plaatje toont een voorbeeld. Meer leden betekent natuurlijk dat iedereen minder gaat schenken.

Voorbeeld van schenken

In onderstaand voorbeeld bestaat SamSamkring uit 100 leden en zijn er door de leden 3 inkomensniveaus gekozen. Helaas is John met een gewenst inkomensniveau van €2000  ziek geworden in dit voorbeeld. Gelukkig heeft hij het goed voor elkaar!

lees meer over ziek zijn en ziekmelden

SamSamkring is er voor ALLE ondernemers

Wil jij ook meedoen? Dat kan natuurlijk. Deelname is eenvoudig online en snel te regelen. Klik op onderstaande button en meld je aan. Heb je nog wat meer informatie nodig? Neem dan contact met ons op. We horen graag van je!


Chat openen
Antwoord nodig?