FAQ SamSamkring veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je het antwoord op alle veelgestelde vragen over SamSamkring.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We horen graag van je!

Kan ik schenkingen aan zieke deelnemers aftrekken van de belasting?
Nee, de schenkingen zijn niet aftrekbaar van de belasting. Het principe van een schenkkring is dat wij in Nederland als privé personen belastingvrij mogen schenken. Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.  
Moet ik belasting betalen over schenking die ik doe aan zieke deelnemers?

Nee, je hoeft geen belasting te betalen over schenkingen die je doet. En degene die de schenkingen ontvangt ook niet. De bedragen die worden geschonken blijven onder het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag schenken.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

De belastingdienst wil meer weten over het geld dat ik heb ontvangen, wat nu?

In Nederland mag je jaarlijks van één persoon een bedrag aan schenkingen ontvangen. Dat bedrag is voor 2021 vastgesteld op € 3244. Omdat je van alle deelnemers een klein bedragje ontvangt; wordt het nooit meer van € 3244,- van één persoon. Bij vragen van de Belastingdienst kun je met je bankafschriften aantonen dat de schenkingen van individuele schenkers afkomstig zijn en het maximale belastingvrije schenkbedrag niet overstijgen.

Krijg ik netto geld of moet ik belasting betalen?

Het geld dat je je ontvangt zijn schenkingen en netto bedragen. Je hoeft er geen belasting over te betalen. Omdat je van heel veel verschillende mensen een schenking ontvangt, blijft het totale bedrag dat iemand aan jou schenkt altijd lager dan datgene wat je in Nederland belastingvrij aan iemand mag schenken.

 

Kan ik de (maandelijkse) kosten aftrekken van de belastingen?

Helaas zijn de kosten niet aftrekbaar van je inkomstenbelasting en mag je ze ook niet zakelijk verrekenen. De Belastingdienst is hier helder in: omdat het om netto schenkingen gaat en er verder geen belastingen worden betaald mag je ze ook niet aftrekken. Kijk eventueel ook even naar deze post op de site van de KvK hier over (onderaan, schenkkringen fiscaal).

Je krijgt van de vereniging dan ook geen factuur voor de maandelijkse kosten.

Moet ik belasting betalen over het geld dat ik ontvang als ik arbeidsongeschikt ben?

Nee, dat hoeft niet, de schenkingen zijn netto bedragen. In Nederland mag je jaarlijks duizenden euros van één persoon aan schenkingen ontvangen, zonder dat je belasting hoeft te betalen. Dat bedrag is voor 2021 vastgesteld op € 3244. Bij vragen van de Belastingdienst over je dit inkomen kun je met je bankafschriften aantonen dat de schenkingen van individuele schenkers afkomstig zijn en het maximale belastingvrije schenkbedrag niet overstijgen.

Wanneer krijg ik mijn jaaroverzicht?

Je ontvangt een jaaroverzicht van de schenkingen die je ontvangen hebt via de zakelijke beheerrekening van Stichting AOV voor vakmensen. Deze ontvang je voor het einde van het eerste kwartaal in het nieuwe jaar.

We zijn geen verzekeraar en je hoeft niets op te geven aan de belastingen. De kosten zijn niet aftrekbaar.

Meer weten?


SamSamkring email

Mail ons gewoon..

Samsamkring telefoon

Bel ons gewoon..
(030-2272620)

SamSamkring veelgestelde vragen

Check de veelgestelde vragen…

SamSamkring meedoen

Doe gewoon mee..