FAQ SamSamkring veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je het antwoord op alle veelgestelde vragen over SamSamkring.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We horen graag van je!

Moet ik belasting betalen over schenking die ik doe aan zieke deelnemers?
Nee, je hoeft geen belasting te betalen over schenkingen die je doet. En degene die de schenkingen ontvangt ook niet. De bedragen die worden geschonken blijven onder het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag schenken. Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.
Wanneer kan ik opzeggen?

Je kunt op ieder gewenst moment opzeggen. We hanteren een opzegtermijn van één maand en je lidmaatschap eindigt per de eerste dag van een maand. Echter, een lid dat schenkingen ontvangt of heeft ontvangen kan zijn lidmaatschap alleen opzeggen als het lidmaatschap 2 maal langer heeft geduurd dan de periode waarin schenkingen zijn ontvangen.

Hoe kan ik opzeggen?

Je kunt je deelname opzeggen door te mailen naar zakelijk1@samsamservicebureau.nl of te bellen naar:  030 – 227 26 20. We hanteren een opzegtermijn van een maand. Echter, een lid dat schenkingen ontvangt of heeft ontvangen kan zijn lidmaatschap alleen opzeggen als het lidmaatschap 2 maal langer heeft geduurd dan de periode waarin schenkingen zijn ontvangen.

Stel ik raak permanent 100% arbeidsongeschikt en wil mijn bedrijf opheffen, mag dat dan met behoud van schenkingen?

Ja, in dit specifieke geval dat je permanent 100% arbeidsongeschikt raakt, mag je je bedrijf liquideren met behoud van de schenkingen. Dit staat in ons reglement vermeld.

Wat gebeurt er als het saldo niet klopt?

Als je een keer niet op tijd bent met het overmaken van het maandbedrag dan krijg je een e-mailtje met het verzoek dit zo snel mogelijk in orde te maken. Let wel op, we hebben met elkaar afgesproken dat je geen recht op schenkingen hebt als je saldo niet klopt.

Wat gebeurt er met mijn geld na beëindiging?

Als je je deelname stopt, wordt het geld dat nog op je SamSamrekening staat automatisch binnen 1 week na het einde van deelname naar je overgemaakt.

Moet ik zelf zorgen dat er voldoende saldo op de rekening staat?

Ja, het is de bedoeling dat je er voor zorgt dat er voldoende saldo op je rekening staat. Het is handig om bijvoorbeeld op de laatste dag van de maand een automatische storting te doen op je SamSam rekening.

Als er te weinig geld op staat krijg je een (vriendelijk) mailtje met het verzoek om het aan te vullen. Je kan er ook meer op storten als je dat wil…

Wat is het voordeel t.o.v. eigen spaargeld gebruiken?

Dit is altijd een mooie vraag! Veel ondernemers kunnen prima sparen en hebben vaak wel een buffertje om met slechte tijden om te gaan.

Het antwoord is makkelijk, als je arbeidsongeschikt raakt dan is het veel goedkoper om je inkomen via onze vereniging te hebben geregeld. Als je de wiskunde doet dan komt 1 jaar je spaargeld gebruiken als je arbeidsongeschikt bent overeen met bijna 35 jaar meedoen met SamSamkring. Uitgaande van 2500 euro netto per maand en een arbeidsongeschiktheidspercentage bij SamSamkring van 1,5 (landelijk gemiddelde van ondernemers)…

Dat is omdat onze deelnemers gezamenlijk jouw maandelijkse inkomen betalen als je ziek bent, in plaats van dat dat geld van jouw eigen spaarpotje af gaat.

Moet je altijd blijven doorsparen?

Nee, dat hoeft niet. Het is niet nodig om te blijven sparen als alle spaarpotjes goed gevuld zijn. Als er op jouw rekening een bedrag staat groter dan 12 x jouw inleg, dan wordt automatisch het teveel maandelijks naar een rekening naar keuze over gemaakt (standaard de rekening voor het ontvangen van schenkingen). Dit kan je instellen in de SamSam portal.

Door maandelijks te sparen bouw je een potje/ buffer op. Zo bieden we zekerheid dat een lid dat ziek is altijd inkomen heeft. Ook als er in een periode meer dan 4,5% zieken zijn.

Wat zijn de verschillen met Sharepeople?

We vinden het erg jammer dat we niet kunnen verwijzen naar een vergelijkingssite waardoor de objectiviteit meer gegarandeerd is. Maar we kunnen je wel een lijstje van voordelen van SamSamkring geven.

Onze voordelen

  • Wij hebben door alle spaarpotjes van de deelnemers reserves opgebouwd. Daardoor is er ook in slechte tijden met veel arbeidsongeschikte deelnemers altijd voldoende geld (SP heeft geen reserves).
  • Wij doen alle controles vooraf zodat het zeker is dat je aan alle eisen voldoet als je mee gaat doen, en je dus recht hebt op schenkingen als je arbeidsongeschikt raakt (SP controleert pas op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt).
  • Wij schenken bij ieder arbeidsongeschiktheidspercentage (SP vanaf 50% en als je weer beter wordt tot 25%).
  • Bij ons is er in het eerste jaar geen uitsluiting van ‘geestenziekten’ (bij Sp wel dus).
  • Iedereen schenkt altijd en automatisch op de laatste dag van de maand (SP werkt met tikkies waarbij iedereen 2 weken de tijd heeft om te reageren).
  • Wij zijn een democratie en kunnen het product aanpassen als wij dat willen (via de ALV).
  • Starters hebben bij ons meteen volledige dekking en ook personen ouder dan 59 mogen meedoen.

Mede vanwege de eigen negatieve ervaringen bij een verzekeraar van Roland en Jacqueline (eigenaars van het Servicebureau) willen wij zoveel mogelijk zekerheid bieden, daar moeten we dus ook moeite voor doen. En dat geldt dan ook voor jou (intake en maandelijks geld storten op je SamSam rekening)…

Meer weten?


SamSamkring email

Mail ons gewoon..

Samsamkring telefoon

Bel ons gewoon..
(030-2272620)

SamSamkring veelgestelde vragen

Check de veelgestelde vragen…

SamSamkring meedoen

Doe gewoon mee..