FAQ SamSamkring veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je het antwoord op alle veelgestelde vragen over SamSamkring.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We horen graag van je!

Kan ik schenkingen aan zieke deelnemers aftrekken van de belasting?

Nee, de schenkingen zijn niet aftrekbaar van de belasting. Het principe van een schenkkring is dat wij in Nederland als privé personen belastingvrij mogen schenken.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

Moet ik belasting betalen over schenking die ik doe aan zieke deelnemers?

Nee, je hoeft geen belasting te betalen over schenkingen die je doet. En degene die de schenkingen ontvangt ook niet. De bedragen die worden geschonken blijven onder het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag ontvangen.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

Wanneer kan ik opzeggen?

Je kunt op ieder gewenst moment opzeggen, dat kan via de portal, het daar geboden alternatief, door even te bellen of door een e-mail te sturen. We hanteren een opzegtermijn van één maand en je deelname eindigt per de eerste dag van een maand. Echter, een deelnemer die schenkingen heeft ontvangen kan zijn deelname alleen beëindigen als de deelname twee maal langer was dan de periode waarin schenkingen zijn ontvangen.

Hoe kan ik opzeggen?

Je kunt je deelname opzeggen via de portal, het daar geboden alternatief, door te bellen of door een e-mail te sturen. We hanteren een opzegtermijn van een maand. Echter, een deelnemer die schenkingen heeft ontvangen kan de deelname alleen beëindigen als de deelname twee maal langer heeft geduurd dan de periode waarin schenkingen zijn ontvangen.

Stel ik raak permanent 100% arbeidsongeschikt en wil mijn bedrijf opheffen, mag dat dan met behoud van schenkingen?

Ja, in dit specifieke geval dat je permanent 100% arbeidsongeschikt raakt, mag je je bedrijf liquideren met behoud van de schenkingen. Dit staat in ons reglement zo vermeld.

Wat gebeurt er met mijn geld na beëindiging?

Als je je deelname stopt, wordt het geld dat nog op je SamSam Rekening staat automatisch binnen één week na het einde van deelname naar je overgemaakt.

Wat gebeurt er als het saldo niet klopt?

Als je een keer niet op tijd bent met het overmaken van het maandbedrag dan krijg je een e-mailtje met het verzoek dit zo snel mogelijk in orde te maken. Let wel op, we hebben met elkaar afgesproken dat je geen recht op schenkingen hebt als je saldo niet klopt. Maak in dat geval dus zo snel mogelijk het saldo tekort weer in orde.

Moet je altijd blijven doorsparen?

Nee, dat hoeft niet. Het is niet nodig om te blijven sparen als alle spaarpotjes goed gevuld zijn. Als er op jouw rekening een bedrag staat groter dan 12 x jouw inleg, dan wordt automatisch het teveel maandelijks naar een rekening naar keuze over gemaakt (standaard de rekening voor het ontvangen van schenkingen). Dit kan je instellen in de portal.

Door maandelijks te sparen bouw je een potje/ buffer op. Zo bieden we zekerheid dat een deelnemer die arbeidsongeschikt is en recht heeft op schenkingen altijd inkomen heeft. Ook als er in een periode meer dan 4,5% zieken zijn.

Moet ik zelf zorgen dat er voldoende saldo op de rekening staat?

Ja, het is de bedoeling dat je er voor zorgt dat er altijd voldoende saldo op je rekening staat. Het is handig om bijvoorbeeld de 25e dag van de maand al het geld over te maken zodat het altijd op de eerste dag van de maand op de zakelijke beheer rekening staat van de stichting (dus op je SamSam Rekening :-)).

Als je een saldo tekort heb dan krijg je een (vriendelijk) mailtje met het verzoek om het aan te vullen.

Wat zijn de verschillen met Sharepeople?

Wij vinden het erg jammer dat er geen partij is die alle alternatieven voor een verzekering met elkaar vergelijkt. Het is vaak niet helemaal duidelijk wat de voorwaarden zijn of wat de impact kan zijn van bepaalde voorwaarden. Iets in 3 minuten regelen lijkt aantrekkelijk maar weet je dan echt waar je aan begint?

Wij zijn de enige partij die vooraf controleert of je voldoende resultaat uit onderneming hebt dat past bij je gekozen dekking. Alle andere partijen gaan pas je resultaat uit onderneming controleren t.a.v. je dekking op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt. Het kan daardoor makkelijk voorkomen dat je bij die partijen niet het geld gaat krijgen dat je zou verwachten / is afgesproken / waar je mogelijk al jaren voor hebt betaald. Net wat minder gedraaid dan normaal? Net een sabbatical gehad? Minder gaan werken door je ziekte maar toen niet arbeidsongeschikt gemeld? Een lange vakantie gehad ? Een tijdje voor je zieke moeder gezorgd en minder uren gemaakt? Alleen bij SamSamkring krijg je op dat moment gewoon het bedrag waar je op rekende, dat was bij aanvang van deelname was namelijk afgesproken. Over zekerheid gesproken…

Andere voordelen t.a.v. Sharepeople

 • Wij hebben door alle spaarpotjes van de deelnemers reserves opgebouwd. Daardoor is er ook in slechte tijden met veel arbeidsongeschikte deelnemers altijd voldoende geld (SP heeft geen reserves).
 • Wij schenken bij ieder arbeidsongeschiktheidspercentage (SP vanaf 50% en als je weer beter wordt tot 25%). Wij weten hoe complex discussies over het AO% kunnen worden als er veel vanaf hangt (wel of geen geld). Die willen we voorkomen.
 • Starters hebben bij ons meteen volledige dekking en ook personen ouder dan 59 mogen meedoen.
 • Bij ons is er in het eerste jaar geen uitsluiting van ‘geestenziekten’.
 • Je ontvangt al het geld altijd vóór de laatste dag van de maand (SP werkt met tikkies waarbij iedereen 2 weken de tijd heeft om te reageren).
 • Wij zijn een democratie en kunnen het product aanpassen als wij dat willen (via de ALV).

Het nadeel t.a.v. Sharepeople

Bij ons moet je voordat je mee kunt doen een afspraak maken zodat we je alles nog een keer kunnen uitleggen en op dat moment dien je ook informatie over je onderneming met ons te delen (ook via je boekhouder te regelen). Dat kost ons tijd en dat kost jou tijd. De tijd die we hier in steken levert wel zekerheid, de dekking die we dan afspreken is ook daadwerkelijk het inkomen dat je gaat ontvangen als je 1 maand 100% arbeidsongeschikt raakt.

We hebben een buffer en dus meer zekerheid, je dient iedere maand een vast bedrag over te maken naar een derdengelden rekening voor ondernemers. Het geld dat op die rekening blijft staan is van jou maar je kan er niet bij.

Het nep nadeel dat wordt genoemd

We moeten er bijna om lachen. We hebben van instromende leden vernomen dat wordt gezegd het (grote?) nadeel van onze zekerheid door een buffer is dat je over dat geld belasting moet betalen. Dat zijn dan extra kosten die zij niet hebben. Dat is een beetje een MindF*ck. Het is namelijk een waarheid dat ALS je vermogensbelasting moet betalen omdat je meer dan de belastingvrije voet aan vermogen hebt, onze buffer daar inderdaad aan bij draagt, maar of dat een nadeel is voor onze schenkkring, wij vinden van niet.

 • Als je geen buffer zou hebben maar je zou dat geld vanwege lagere kosten sparen dan betaal je ook gewoon die vermogensbelasting. Dag nadeel…
 • En als je het al als extra kosten wilt zien dan is het bedrag waar het feitelijk om gaat maximaal over € 12 per jaar. De maximale buffer is namelijk € 2160 (bij een dekking van € 4000 netto) en als je rekent met schijf 1 van het vermogen rendements tabel (zie deze pagina van de belastingdienst) dan zou je 1,818% * € 2160 * 31% = € 12,17 belasting moeten betalen. Bij een dekking van € 1000 is dat dus € 3,04 per jaar.

Aan jou om te bedenken of dit nu een echt (nadrukkelijk te benoemen) nadeel is of niet…

Wat is het voordeel t.o.v. eigen spaargeld gebruiken?

Dit is altijd een mooie vraag! Veel ondernemers kunnen prima sparen en hebben vaak wel een buffertje om met slechte tijden om te gaan.

Het antwoord is makkelijk, als je arbeidsongeschikt raakt dan is het veel goedkoper om je inkomen via SamSamkring te hebben geregeld. Als je de wiskunde doet dan komt 1 jaar je eigen spaargeld gebruiken als je arbeidsongeschikt bent overeen met bijna 25 jaar meedoen met SamSamkring. Uitgaande van 2500 euro netto per maand en een arbeidsongeschiktheidspercentage bij SamSamkring van 2,5 (veronderstelt landelijk gemiddelde van ondernemers)…

Wat zijn de verschillen met een Broodfonds?

Laten we als eerste stellen dat een broodfonds een prima alternatief is voor SamSamkring (en andersom) en dat het naar onze mening voor een groot deel gaat over smaak. De grote verschillen zijn:

 • Er wordt geen beroep op je gedaan voor verenigingsactiviteiten.
 • Er zijn geen bijeenkomsten van de leden, geen barbeques, geen dinertjes.
 • Informatie over ziekte en inkomen is vertrouwelijk, dit weten de deelnemers niet van elkaar.
 • Er is een arbodienst die de deelnemers begeleid bij arbeidsongeschiktheid. Dat is niet alleen zinvol voor het objectief bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid maar ook voor zinvolle tips die je als arbeidsongeschikte ondernemer niet zomaar ergens krijgt.
 • Iedere ondernemer (bij ons ook starters) kan iedere maand instromen in SamSamkring (je hoeft dus niet iemand te kennen, er is geen wachttijd).
 • Bij ons kan je schenkingen ontvangen tot € 4000 netto (ipv tot € 2500).
 • Door de grote groep loop je niet het risico dat je hoge kosten hebt omdat in jouw kleine groep toevallig veel arbeidsongeschikte deelnemers zitten.
Wat zijn de verschillen met een verzekering (AOV)?

Het moge helder zijn, wij zijn geen verzekeraar en SamSamkring is geen verzekering. Wij bieden echter wel zekerheid!

Wellicht voor velen belangrijk, wij zijn gewoon veel goedkoper dan een verzekeraar. Geen dikke bonussen, geen maximalisatie van de shareholder value en geen grote auto’s op de zaak en geen conflicterende belangen… En verder:

 • Je betaalt geen premie maar spaart naast dat je schenkingen doet
 • Het gespaarde geld is en blijft van jou
 • Je helpt met jouw geld direct andere ondernemers die hulp nodig hebben
 • Geen uitsluitingen of hogere premie voor chronische ziektes, ziektegeschiedenis en gezondheidsrisico’s zoals roken
 • Gelijke kosten voor oudere ondernemers en ondernemers met zware beroepen
 • Wij hebben geen financieel belang bij beoordeling ziekte en ziekteduur
 • Maximale uitkeringsduur 2 jaar

Als je je langer wilt verzekeren dan 2 jaar dan moet je toch bij een verzekeraar aankloppen. Dat is de combinatie van SamSamkring en een gewone verzekering met een eigen risico van twee jaar de beste combinatie (scheelt 30-40% in de premie)…

Wanneer ontvang ik de schenkingen?

Als je ziek bent en denkt dat het langer kan gaan duren, meld je je ziek. Nadat je eigen risicoperiode van 2 maanden is verstreken ontvang je, vlak voor of op de laatste dag van iedere maand, schenkingen. Je krijgt schenkingen tot je weer helemaal beter bent of de maximale schenkduur van 24 maanden (per arbeidsongeschiktheidsgeval) is verstreken.

Wanneer kan ik mijn schenkingsniveau / dekking / inkomen bij arbeidsongeschiktheid aanpassen?

Dit kan je iedere maand doen per de eerste van elke maand. Op deze pagina van het SamSam Servicebureau staat meer uitleg wat je dan moet doen.

Kan de penningmeester al mijn geld van mijn rekening afhalen als ik hem machtig?

Neen dat kan hij eenvoudig niet. Je geld staat veilig op de Zakelijke Beheerrekening van de Stichting AOV voor vakmensen. De autorisaties op die rekening zijn zo ingesteld dat dit onmogelijk is. Op deze pagina van het servicebureau kan je e.e.a. nalezen.

Kan ik mijn ‘dekking’ aanpassen op het moment dat ik ziek ben?

Je kunt je inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid altijd aanpassen. Op het moment dat je arbeidsongeschikt bent gemeld kun je het alleen naar beneden aanpassen…

Weet ik wie aan mij schenkt?

Als je geld ontvangt van deelnemers die nog een bunq rekening gebruiken dan zie je op bankafschrift van die bankrekening van wie de schenkingen afkomstig zijn. Je krijgt vanaf de zakelijke beheerrekening van Stichting AOV voor vakmensen één bedrag op je rekening gestort. Mocht de belastingdienst daar meer over willen weten dan kan je contact opnemen met Stichting AOV voor Vakmensen (www.aov-vakmensen.nl). Hoe dan ook, je ontvangt schenkingen van personen waarbij niemand meer schenkt dan de jaarlijkse vrijstelling van schenkbelasting.

Waarom is er een eigen risicoperiode van 2 maanden?

Er is een eigen risicoperiode van 2 maanden. Daar is voor gekozen om twee redenen. Wij gaan ervan uit dat iedere ondernemer de eerste 2 maanden zelf kan overbruggen vanuit eigen reserves. Bovendien willen we voorkomen dat deelnemers ook voor hele korte ziekteperiodes (een griepje) allemaal aan elkaar gaan schenken. Ook op deze manier houden we de voorziening betaalbaar.

De belastingdienst wil meer weten over het geld dat ik heb ontvangen, wat nu?

In Nederland mag je jaarlijks van één persoon belastingvrij een bepaald bedrag aan schenkingen ontvangen (jaarlijkse vrijstelling). Wij zorgen ervoor dat niemand die jaarlijkse vrijstelling overschrijdt dus je hoeft geen aangifte te doen van schenkbelasting.

Bij vragen van de Belastingdienst kun je met je bankafschriften aantonen dat de schenkingen voor een deel rechtstreeks van de bankrekeningen van individuele schenkers afkomstig zijn en het maximale belastingvrije schenkbedrag niet overstijgen. Als je ook geld hebt ontvangen vanaf de Zakelijke Beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen en de belastingdienst wilt daar meer van weten dan kan je contact opnemen met Stichting AOV voor Vakmensen (www.aov-vakmensen.nl).

Meer weten?


SamSamkring email

Mail ons gewoon…

Samsamkring telefoon

Bel ons gewoon…
(030-2272620)

SamSamkring veelgestelde vragen

Check de veelgestelde vragen…

SamSamkring meedoen

Doe gewoon mee…


SamSamkring, ziek en toch inkomen. Voor en door ondernemers!