FAQ SamSamkring veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je het antwoord op alle veelgestelde vragen over SamSamkring.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We horen graag van je!

Wanneer krijg ik mijn jaaroverzicht van mijn geld op de SamSam Rekening?

Indien je op 1 januari van het relevante belastingjaar geld had staan op  de zakelijke beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen ontvang je een jaaroverzicht dat je kan gebruiken voor de aangifte inkomensbelasting (vermogensrendementsheffing). Je ontvangt dit jaaroverzicht zo snel mogelijk nadat de accountants van de Stichting de eindcontrole hebben gedaan (verwacht, eind eerste kwartaal van het jaar).

Wie is de Stichting AOV voor Vakmensen?

De Stichting AOV voor vakmensen is een stichting die opgericht is het bestuur van de vereniging voor Klusbedrijven (VLOK). De stichting is opgericht met als doel om een goede AOV voorziening te organiseren voor verschillende doelgroepen. Daarnaast zijn zij ook de rekeninghouder van de Zakelijk Beheerrekening van de Rabobank die wordt gebruikt voor de gelden van alle deelnemers. Hun website is www.aov-vakmensen.nl. In het bestuur zijn FNV Zelfstandigen en PZO ook vertegenwoordigd.

Met hoeveel transacties ontvang ik schenkingen?

Momenteel ligt het gemiddelde aantal transacties dat je hebt als je schenkingen ontvangt op ongeveer 25.

Een deel van de leden die meedoet met SamSamkring gebruikt een bunq rekening als SamSam Rekening en een steeds groter wordend deel maakt gebruik van de zakelijke beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen. Er is 1 transactie per bunq rekening en 1 transactie vanaf de zakelijke beheerrekening (namens meerdere deelnemers). Omdat er steeds meer mensen van die zakelijke beheerrekening gebruik gaan maken en nieuwe deelnemers niet meer van de bunq rekening gebruik kunnen maken neemt het gemiddelde aantal transacties per arbeidsongeschikte deelnemer die schenkingen ontvangt steeds verder af.

Wat is mijn betalingskenmerk en waar vind ik het?

Als je meedoet met SamSamkring dien je iedere maand je maandbedrag (inleg en contributie) over te maken naar de Zakelijke Beheerrekening van Stichting AOV voor vakmensen. Doordat je bij iedere storting op die rekening je eigen unieke betalingskenmerk vermeld kunnen wij verantwoorden dat het geld daadwerkelijk van jou is. Indien je niet een bestaand betalingskenmerk vermeldt bij de transactie dan storten we het geld weer terug op de rekening waar het vandaan kwam.

Als je inlogt in de portal dan zie kom je via “Mijn Maandbedrag” bij een overzicht waar je betalingskenmerk, het rekeningnummer van de zakelijke beheerrekening van de Stichting en je maandbedrag staan.

Wat is het rekeningnummer van de Stichting?

Je dient maandelijks je maandbedrag over te maken naar de zakelijke beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen. Als je inlogt in de portal dan zie kom je via “Mijn Maandbedrag” bij een overzicht waar je het rekeningnummer van de zakelijke beheerrekening van de Stichting, het betalingskenmerk en je maandbedrag staan. Bij iedere storting dien je je betalingskenmerk te vermelden. Als je dat niet doet wordt het geld automatisch teruggestort.

Wat is een SamSam Rekening

Als je mee gaat doen met SamSamkring dien je maandelijks het afgesproken bedrag (je inleg + de contributie) over te maken naar de Zakelijke beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen. Meer informatie over die rekening vind je op deze pagina van het SamSam Servicebureau.

In het kort, je stort iedere maand onder vermelding van je unieke betalingskenmerk je maandbedrag op deze Zakelijk beheerrekening. Omdat op deze rekening geld van derden (dus geld dan niet van de rekeninghouder) mag staan is het eigenlijk je eigen bankrekening. Het geld is namelijk van jou en niet van de rekeninghouder. Dit noemen wij je SamSam Rekening!

Wat gebeurt er bij overlijden?

Als een deelnemer komt te overlijden stopt uiteraard de deelname aan de schenkkring. Indien de deelnemer ziek was dan volgen nog schenkingen tot dat moment. De plicht om de betreffende maand nog te schenken komt te vervallen en het geld dat op de Zakelijke Beheerrekening staat wordt dezelfde maand overgemaakt naar de rekening die in het systeem staat geregistreerd (IBAN Inkomen).

Wanneer zijn er transacties op mijn SamSam Rekening?

Je maakt zelf geld over naar je SamSam Rekening. Vervolgens maakt de penningmeester van Stichting AOV voor Vakmensen meestal op de derde dag van de maand de administratiekosten over en op de één na laatste werkdag van de maand worden de schenkingen gedaan. Op de website van het SamSam Servicebureau staat op deze pagina nog meer informatie over de rekening die gebruikt wordt.

Waarom krijg ik een factuur voor de inschrijfkosten?

Het SamSam Servicebureau handelt de inschrijvingen af en de afspraak is dat zij de kosten voor de inschrijving rechtstreeks met de deelnemers verrekenen. De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsvoorziening zoals de onze mag je niet zakelijk verrekenen. We hebben hiervan schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst. 

Hoe snel bereik ik de maximale buffer?

Uitgaande van het landelijke gemiddelde van 2,5% arbeidsongeschiktheid onder ondernemers is de maximale buffer in circa 24 maanden bereikt. Wat het in de praktijk is moet natuurlijk blijken. Als er weinig deelnemers ziek zijn bereik je je maximale buffer sneller dan wanneer er veel deelnemers ziek zijn. In onze portal kan je precies zien hoe hoog je maximale buffer is.

Hoe hoog zijn de kosten voor de arbodienst?

De kosten voor de arbodienst zijn gemiddeld circa €1 per €1000 ‘dekking’. De arbodienstkosten worden naar rato van het afgesproken inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid verrekend. Deze kosten worden op de laatste dag van de maand verrekend tegelijkertijd met de schenkingen.

Met welke arbodienst werken jullie samen?

Wij werken al jaren met wederzijds genoegen samen met Bureau Streefkerk (www.bureaustreefkerk.nl).

Kan ik SamSamkring straks combineren met de verplichte AOV voor zzp’ers?

Ja dat kan! Door je (verplichte)AOV te combineren met SamSamkring kun je veel geld besparen. De premie gaat omlaag en de eerste 2 jaar zijn gedekt.
SamSamkring biedt een inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid voor een periode van maximaal 2 jaar. Als je dus je eigen risico voor de verplichte AOV op 2 jaar instelt, scheelt dat behoorlijk wat premie. Bij SamSamkring bepaal je zelf welk inkomen je wilt hebben. De eerste twee jaar heb je dus gegarandeerd het inkomen dat je nodig hebt. Kortom: De meest ideale combinatie!

Naar wie en wanneer moet ik de contributie overmaken?

Je hoeft zelf geen contributie over te maken. De penningmeester van Stichting AOV voor vakmensen die je hiervoor gemachtigd hebt maakt op de derde dag van iedere maand de contributie over naar de rekening van de vereniging. Op de website van het SamSam Servicebureau staat op deze pagina nog meer informatie over de rekening die gebruikt wordt.

Accepteert mijn hypotheekverstrekker SamSamkring als een AOV verzekering?

Dat kunnen we je helaas niet met zekerheid vertellen maar, we krijgen van deelnemers regelmatig te horen dat SamSamkring door hypotheekverstrekkers wordt geaccepteerd als alternatief voor een AOV.

In eerste instantie is een AOV geen verplichting voor het afsluiten van een hypotheek. Sinds een paar jaar is zelfs de verplichting van een overlijdensverzekering vervallen. Het is echter wel zo dat elke geldgever zijn eigen voorwaarden en eisen kan/mag stellen. In theorie kan het dus zijn dat een betreffende geldgever een AOV verzekering als aanvullende eis stelt. Of de geldgever SamSamkring dan altijd als volwaardig alternatief ziet kunnen wij niet inschatten.

Wat is arbeidsongeschiktheid?

SamSamkring hanteert formeel de volgende definitie van arbeidsongeschiktheid: “je eigen beroep / werkzaamheden in jouw onderneming niet kunnen uitvoeren door toedoen van een herkenbaar en benoembaar ziektebeeld.” (Zie ook het reglement, artikel 1.7).

Ziekte/arbeidsongeschiktheid als gevolg van zwangerschap of bevalling vallen hier ook onder.

N.B. Onder normale omstandigheden krijg je tijdens je zwangerschap dus geen schenkingen omdat zwangerschap geen ziekte is.

Voor wie is SamSamkring?

SamSamkring is er voor iedere ondernemer. Ook startende ondernemers en oudere ondernemers zijn welkom. Er is geen medische keuring nodig, want SamSamkring kent geen uitsluitingen. Er is één voorwaarde: op het moment dat je lid wordt, ben je niet arbeidsongeschikt (of weet je dat je binnenkort een tijdje niet kunt werken bijvoorbeeld vanwege een operatie).

Word ik altijd geaccepteerd?

Iedere ondernemer kan meedoen met SamSamkring. Ook startende ondernemers en oudere ondernemers zijn welkom. Er is geen medische keuring nodig, want SamSamkring kent geen uitsluitingen. Er is één voorwaarde: op het moment dat je in onze portal de gezondheidsverklaring ondertekent (tijdens intake) ben je niet arbeidsongeschikt (of weet je dat je binnenkort een tijdje niet kunt werken bijvoorbeeld vanwege een operatie).

Wanneer mag ik niet meedoen?

Als je arbeidsongeschikt bent of weet dat je arbeidsongeschikt gaat raken (bijvoorbeeld omdat je binnenkort geopereerd gaat worden) mag je niet meedoen.

Iedere ondernemer die voldoet aan die voorwaarden kan meedoen. Ook startende ondernemers en oudere ondernemers zijn welkom. Er is geen medische keuring nodig, want SamSamkring kent geen uitsluitingen. Er is dus één voorwaarde: op het moment dat je lid wordt, ben je niet arbeidsongeschikt (of weet je dat je binnenkort een tijdje niet kunt werken bijvoorbeeld vanwege een operatie).

Hoe kan ik meedoen?

In 4 stappen kun je meedoen met SamSamkring. Kijk op deze pagina voor onze instroomprocedure. Door het van te voren allemaal goed te regelen kom je niet voor verrassingen te staan mocht je arbeidsongeschikt raken!

Als je meteen mee wilt doen dan kun je op die pagina makkelijk een afspraak maken om je gewenste inkomen bij arbeidsongeschiktheid af te stemmen. De andere stappen volgen vanzelf.

Meer weten?


SamSamkring email

Mail ons gewoon…

Samsamkring telefoon

Bel ons gewoon…
(030-2272620)

SamSamkring veelgestelde vragen

Check de veelgestelde vragen…

SamSamkring meedoen

Doe gewoon mee…


SamSamkring, ziek en toch inkomen. Voor en door ondernemers!