Driedimensionaal bouwen

Marc Verhage is directeur van de Modelleer Corporatie. Hij vertelt wat de corporatie doet en waarom hij daar warm voor loopt. Ook vroeg ik hem naar zijn keuze voor SamSamkring.
De corporatie levert eigenlijk alles op het gebied van BIM, Bouwwerk Informatie Modellering. Zowel advies en opleiding als capaciteit en projectmanagers. Ik ben directeur van de corporatie en bied capaciteit aan op gebied van BIM. Ik participeer in de corporatie samen met andere partijen, het is een soort ecosysteem vanuit de gedachte: niemand kan alles, samen kom je verder. Er zijn partijen die alles aanbieden maar vaak ben je in één of twee zaken maar echt goed. Wij werken in de corporatie met vaste partners; zo kunnen klanten alle diensten afnemen of een onderdeel kiezen en dan zeker weten dat zij hoge kwaliteit krijgen.

Ellende op de bouwplaats

BIM is het driedimensionaal ontwerpen van een gebouw in alle facetten. Vroeger maakte een architect tekeningen en die gingen naar de bouwplaats toe. Daar kwamen wijzigingen op en op den duur wist niemand meer wat de laatste versie was. Hierdoor ontstonden veel fouten en meerwerk tijdens de realisatie.
Met BIM ga je een gebouw eerst digitaal helemaal opbouwen en haal je alle fouten er uit. Je kunt dan al makkelijk met alle partijen afstemmen. Daarna ga je pas bouwen. In een datamodel werken is goedkoper en het wordt makkelijker om aan te tonen dat je voldoet aan wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid.

Het gebouwmodel is de basis voor hele life-cycle, van bouw tot sloop. Wij werken met een dataplatform, BIM Link genaamd, waarmee Data verzamelen nog makkelijker wordt. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van BIM modellen op dit platform voor The Mall of the Netherlands. Uit het model kun je de vluchtroutes uitdraaien of plattegronden. En de data geeft inzicht in looproutes, waar wordt het druk, waar staan mensen stil, wat zijn aantrekkelijke locaties.


Groot en klein

BIM is interessant voor grote en kleinere partijen in de bouw- en vastgoed sector. Denk bijvoorbeeld aan woningbouwcorporaties, grote shopping malls, Schiphol of grote projectontwikkelaars, en aan grote aannemers en installateurs. Wij willen BIM juist toegankelijk maken voor kleinere spelers, die nog niet zo ver zijn met BIM.

Waarom kies je voor SamSamkring?

Ik heb lang overwogen om te gaan ondernemen. Ik ben een zekerheidszoeker stond dus stil bij de onzekerheden van ondernemen. Ik stelde mijzelf dus ook de vraag: “wat als je ziek wordt?” Ik heb gekeken naar verzekeraars maar die zijn erg duur zijn en hebben vaak geen goede naam op dit gebied. Een broodfonds vond ik ook interessant maar bij jullie sprak vooral de eenvoud mij aan. Dat maakt jullie laagdrempelig.
Wat mij over de streep trok bij SamSamkring was de bijeenkomst in Amersfoort. Tijdens de info-avond had ik heel leuk contact met al die andere ondernemers en toen was ik gelijk enthousiast. Ik werd ik wel gegrepen door het idee dat je elkaar als ondernemers kunt helpen. Die netwerk gedachte vind ik heel erg mooi; dat je elkaar kunt ondersteunen ook als je elkaar nog niet kent.

Wil jij je ook aansluiten bij SamSamkring? Meld je dan hier aan.