Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Verzekerd maar geen inkomen: het verhaal van Loek

Verzekerd maar geen inkomen: het verhaal van Loek

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | interview lid

Loek Cordewener was al 6 jaar zelfstandig ondernemer toen hij arbeidsongeschikt raakte. Gelukkig was hij verzekerd en hoefde hij zich geen zorgen te maken over zijn inkomen… dacht hij.. In een interview vertelt hij waarom hij nu kiest voor een arbeidsongeschiktheidsvoorziening bij SamSamkring.

Wat voor type onderneming heb je, Loek?
Ik heb een bedrijf in de in- en verkoop houtbewerkingsmachines, www.lctechniek.nl. Ik koop machines in Italië en Duitsland en verkoop deze met name in Nederland. Daarnaast doe ik internationale projecten.
In 2012 ben ik zelfstandig ondernemer geworden en ik onderneem met veel plezier. Stilzitten is niet mijn ding.

Heb je gelijk toen je startte als ondernemer gelijk ook een AOV geregeld?
Ja, dat vond ik belangrijk; in eerste instantie was ik via het UWV verzekerd maar die verzekering had veel beperkingen. Het was namelijk geen beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering en dat betekent dat je ook vervangend werk moet accepteren als je daartoe in staat bent. Dat kan bij wijze van spreke postzegels plakken zijn en dat zag ik niet zitten. Het prijsverschil met een beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering was niet zo groot dus na een tijdje heb ik die afgesloten.

Veilig gevoel, lijkt me.
Ja, maar in maart 2018 ging ik naar de huisarts met wat vage klachten en die constateerde een burn-out.
Ik nam het eerst niet zo serieus maar nam een paar dagen vrij om bij te komen, lekker te fietsen. En toen ineens leek het of alles explodeerde; alle kamers gingen open. Zowel qua werk als in de privésfeer was ik de grip op mijn leven kwijt. Niks lukte meer, niks kwam af. Ik had totaal geen energie en hoewel ik doodmoe was kon ik niet meer slapen. Ik kon mijn afspraken niet nakomen, was mijn ritme kwijt, in alles.

Wat akelig!
Ja, dus toen heb ik me gemeld bij de verzekering.

Wat deed de verzekering?
Ik kon gelijk op controle komen bij een arts en die pakte het goed op. Ik kreeg ook gelijk mijn uitkering. Wat me tegenviel is dat ik daarvan gelijk wel weer de helft aan premie moest afdragen. Dat was geen vetpot.
Ik werd niet echt begeleid; er was wel een coach die een klein budget had om mij te helpen re-integreren maar toen dat budget op was, was het gelijk weer afgelopen.
Na het eerste contact met die arts ben ik nog twee keer gebeld door een medewerker die mij een aantal vragen stelde. Het doel was om te achterhalen of en wanneer ik weer aan de slag kon. Na het tweede telefoongesprek werd mij medegedeeld dat ik weer arbeidsgeschikt verklaard was en dat de uitkering werd stopgezet.

En was je toen ook weer beter?
Nee absoluut niet! Dus ik heb contact opgenomen met de verzekeringstussenpersoon bij wie ik de verzekering had afgesloten. Ik wilde namelijk graag een second opinion. De tussenpersoon wilde daar niet mee aan de slag gaan en daarmee was het wat de verzekering betreft klaar.
Toen heb ik direct de verzekering stopgezet. Het voelde heel oneerlijk, als je niet in het gips zit, ben je kennelijk niet ziek. Maar ik had geen inkomen, was nog ziek en kon die premie dus ook niet betalen.
Toen ben ik heel voorzichtig weer aan de slag gegaan, langzaamaan 1 dag per week. Al met al heeft de burn-out een jaar geduurd en nu ben ik weer aan helemaal aan het werk.

ZICHT OP DE ZAAK

Waarom kies je nu voor SamSamkring?
Een arbeidsongeschiktheidsvoorziening via SamSamkring is veel transparanter. Je hebt alles zelf in beheer, je eigen geld staat op je eigen rekening. Wat op je rekening staat blijft van jou. Dat vind ik fair, dat vind ik eerlijk! Dat motiveert deelnemers volgens mij ook om eerlijk te zijn, je gaat een ander niet benadelen, we zijn afhankelijk van elkaar. Je gunt het niemand, en ik weet hoe het gaat als een inkomen wegvalt. Iedere kleine ondernemer moet iedere euro omdraaien en kan de premie van een AOV sowieso niet betalen..

Heb je nog tips voor startende ondernemers?
Jazeker! Starten als ondernemer is super maar blijf bescheiden, steek je geld in je benodigdheden, zoals gereedschap en niet in een grote boot. En houd er rekening mee dat bruto niet netto is; houd de reservering voor je belastingen in je zak. Zorg ook voor meer opdrachtgevers, dan spreid je het risico en als laatste: zorg dat je je op een veilige manier verzekert voor inkomen bij ziekte.

Meer weten?