Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Vele wegen…

Vele wegen…

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | interview lid , over samsam

In februari werd Ron van Dijk lid van SamSamkring, voor de tweede keer. Eind vorig jaar liet hij weten over te stappen naar een andere schenkkring die hetzelfde leek te bieden als wij. Dat gebeurt eigenlijk nooit, maar het kan natuurlijk.
Begin januari kreeg ik een mailtje: “Hallo Jacqueline, Heb er de afgelopen tijd nog eens even over nagedacht en denk dat ik iets te overhaast ben over gestapt ( you live, you learn).”  Sinds februari doet hij weer mee en zijn terugkomst was voor mij een mooie aanleiding om te bellen en nader kennis te maken.

Manyways2

Ron heeft twee passies: theater & evenementen en reizen. En dus vond hij het logisch om dan ook twee bedrijven te starten: Met Manyways2work biedt hij diensten voor theater en evenementen op het gebied van licht- en podiumtechniek. Daarnaast heeft hij een reisbureau, Manyways2travel, waarin hij als reisadviseur de meest bijzondere reisadviezen op maat maakt.

Ron: “In coronatijd, toen er geen theatervoorstellingen of evenementen georganiseerd werden, kwam ik ineens thuis te zitten met een uitkering. Dat was een mooie tijd om eens te reflecteren op wat ik wilde en in gesprek te gaan met een loopbaancoach. Toevallig trof ik een coach die hetzelfde vak had uitgeoefend en begreep waar ik het over had. Zij, Saskia Roosen-Sprenger heeft mij op het spoor gezet om na te gaan denken over mijn passies en competenties en ben hierdoor voor mezelf begonnen. En omdat ik twee passies heb ben ik toen ook gelijk een reisbureau begonnen. Maar die combinatie was tijdens coronatijd natuurlijk geen succes qua inkomsten.

Toppers en dichters

Vorig jaar begon de evenementenbranche weer hard aan te trekken op dit moment heeft mijn werk op het gebied van licht- en podiumtechniek dus de overhand. Dat kan het opbouwen, draaien en afbreken van de shows van de Toppers of Lowlands zijn tot een klein lokaal festival of een congres.

Het mooie van het werk is dat ik met collega’s zorg dat mensen een mooie dag / avond hebben. De mensen in het vak zijn allemaal net een slagje anders, een beetje raar zeg ik altijd maar. We werken op rare tijden en locaties en we de insteek is altijd: ‘We gaan het samen gewoon regelen!’ En aan het eind van de dag hebben we iets moois gemaakt met elkaar. Het is naast, soms, keihard werken ook vooral veel lachen!

Een mooi recent project was een tour met Derek Otte, de stadsdichter van Rotterdam. De tour was steeds uitgesteld en toen we eindelijk op pad konden heb ik een lichtplan gemaakt en bediend. Als technicus sta je niet in het voetlicht en we doen het niet voor de complimenten maar het is wel mooi als je gewaardeerd wordt. Derek Otte bedankt de techniek altijd al vroeg in de voorstelling en niet pas aan het eind, dat is leuk. Het was een mooie voorstelling, een kleine productie,  en je bent als technicus onderdeel van het proces.

Verder ben ik betrokken bij een mooi nieuw iniatief om beginnende tekstschrijvers een kans te bieden, Theaterbolwerk Punch. Punch produceert nieuwe voorstellingen en ik mocht het licht ontwerpen en bedienen tijdens de voorstelling.

Maar ik heb ook mooie grote voorstellingen, congressen en tours gedaan. Ik ben in heel veel landen geweest met het Nederlands Danstheater, grote congressen gebouwd in heel Europa, en ben in heel veel theaters geweest om te werken. Daarna heb ik 15 jaar “vast” gewerkt in 2 kleine theaters die helemaal van de grond opgezet moesten worden qua techniek. Veel werk maar ook erg leerzaam. Je leert aansturen, coördineren, plannen en samenwerken.

Reizen

Aan het begin van het jaar is het weer even rustig en dat is even wennen want het was superdruk. Maar vanaf maart gaat het weer draaien. En het voordeel is dat ik nu even tijd heb voor de reisorganisatie. Ik ben bezig met reisgidsen maken en routes uitzoeken. En in de winter gaan mensen weer op zoek naar reizen.

Laatst heb ik een reis gepland voor een fantastisch ouder stel die met de trein naar Montenegro wilden. Ik neem de tijd om iets moois uit te zoeken en geniet daar van. Voor anderen is het echt een opgave. Reizen is een passie voor me en ik kan er maanden mee bezig zijn om het perfecte plekje te vinden; net even iets anders dan mainstream. Dat is ook een reden dat ik lid ben van de VvKR. Samen met meer dan 400 collega’s bieden we reizen of reisadvies aan naar alle mogelijke bestemmingen maar altijd kleinschalig. Het voordeel is dat je op deze manier toch collega’s hebt als zelfstandig reisadviseur waar je informatie bij kan krijgen of elkaar kan helpen met reisadviezen.

Ondernemerschap

Als ondernemer heb je een hoop te regelen. Zo was ik begonnen aal mijn eigen website. Ik vergelijk het een beetje met een kind opvoeden, je bent er nooit klaar mee. Toen kwam ik toevallig contact met iemand die websites bouwt en heb ik besloten het uit te besteden. Zie het maar als een soort buitenschoolse opvang.  

Ik vind het leuk als je via LinkedIn mensen tegenkomt. Ik moest van alles regelen, zoals verzekeringen. Want wat als ik ziek wordt? En wij waren gelinkt dus ik dacht: “ik ga eens even bellen.” Zo kwam ik bij SamSam terecht. Op een gegeven moment heb ik gekozen voor een ander initiatief maar nu ben ik weer terug. Het menselijke en sociale aspect van SamSamkring past bij mij. Ik vind het mooi dat iedereen mee mag doen voor dezelfde voorwaarden. En tsja, als ondernemer maak je keuzes en soms niet de goede. En dan moet je terug durven komen op je beslissing. Mijn gevoel bij SamSam is gewoon beter.”

Meer weten?