Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Veiligheid voorop

Veiligheid voorop

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | interview lid , over samsam

Sven kiest voor SamSamkring

In Midden-Limburg heeft Sven Witkamp een bureau voor trainingen op het gebied van EHBO, bedrijfshulpverlening en VCA. Als alternatief voor de AOV heeft Sven voor SamSamkring gekozen. In dit interview vertelt hij over zijn bedrijf en over zijn keuze voor SamSamkring.

Sven begon met ondernemen na 18 jaar bij Defensie, waar hij al op zijn 17e begon bij de Landmacht. Ik vroeg hem waarom hij koos voor een bureau op het gebied van veiligheidstrainingen. “Defensie is per definitie een omgeving waar veiligheidsbesef en bewustwording uiteraard hoge prioriteit heeft.

In mijn tijd bij Defensie werkte ik onder meer in de logistiek, zoals op Vliegtuigbasis Eindhoven met gevaarlijke stoffen.  Ik had eigenlijk altijd een apprentice bij me en dat vond ik altijd erg leuk. En dat heb ik doorgetrokken toen ik de krijgsmacht uit moest.”

Wel – niet – wel

Op 18 februari 2020 begon Witkamp Trainingen en in maart veranderde de wereld. Dat was gelijk een grote uitdaging.

De agenda was gevuld tot aan de zomer maar die werd gelijk leeg geveegd. Alle trainingen vielen weg. Toen ben ik naar oplossingen gaan zoeken want de boterhammen moeten gesmeerd worden. Ik kon toen aan de slag voor een groot bedrijf in Duitsland en daar heb ik EHBO posten bemand. Dat betekende wel wat voor ons gezin want ik was 6 dagen per week in Duitsland en draaide dan diensten van 12 uur. Ik ben in het verleden in Irak, Afghanistan en Mali geweest op uitzending dus mijn vrouw was er enigszins aan gewend maar als gezin en partner was het wel weer even schakelen.

Na de zomer, toen er minder corona-maatregelen waren, kon ik weer van start met trainingen. Wel in een andere vorm want EHBO of BHV-trainingen betekent oefenen met ‘slachtoffers’en op anderhalve meter lukt dat niet. De training werd puur theoretisch en minder praktisch en daarmee minder leuk. Ik vond het jammer dat ik niet kon toetsen of iemand echt competent was. De maatregelen maakten dat de lol er enigszins vanaf ging.

Ik ben mijn focus gaan verleggen naar onder meer Code 95 (voor beroepschauffeurs) en VCA trainingen voor de aannemerij. In die trainingen hoefde ik de deelnemers de praktijk niet te onthouden.

De cursisten kunnen nu weer oefenen en dat maakt het leuker en uitdagender. Ik werk zo min mogelijk met presentaties en dat kan omdat ik boven de stof sta. Alle voorbeelden ken ik uit de praktijk en daar kan ik nu op teruggrijpen in de cursus.  Mijn cursisten vinden mij geen starre statische docent en ik probeer het echt leuk te houden met anekdotes en grappen en grollen want het is saaie materie.

Leuk

Ik vind de interactie met de groep en individuen heel erg leuk. Mensen denken veel te komen leren maar ik laat ze zien dat ze zelf al best wel veel al weten. Het is mooi fijn betekenisvol om mensen te leren hoe ze anderen kunnen helpen in bijvoorbeeld de BHV- of EHBO-cursus. Soms krijg ik werknemers in een bedrijfstraining en die hun rechten in het kader van de arbo-wetgeving niet kennen. Zo hebben medewerkers in sommige branches recht op goede Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s), zoals veiligheidsschoenen, en niet gelimiteerd tot 1 paar per jaar. Na het volgen van de cursus staan ze juridisch wat sterker in hun schoenen.

Mijn droom is..

Ik wil mijn bedrijf uitbreiden over Midden-Limburg omdat daar nog niet veel is op het gebied van veiligheidstrainingen. Ik wil het aanspreekpunt zijn voor alles op het gebied van veiligheid, CE-markeringen, RI&E en bedrijfsveiligheid in deze regio. Bovendien zijn de logistieke bedrijven hier in de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond gekomen. Om dat te realiseren ga ik een nieuw pand betrekken met meer ruimte zodat wij daar straks trainingen kunnen geven, ook als er weer corona-maatregelen van kracht zouden worden. We willen er niet meer zomaar van uitgaan dat er geen meer maatregelen komen waardoor cursussen niet doorgaan of er maar minder mensen mee kunnen doen. Een eigen locatie geeft me de ruimte om binnen de maatregelen financieel gezond te zijn.

Keuze voor SamSamkring

Over zijn keuze voor SamSamkring zegt Sven: Ik vind dat als je ergens voor betaald dat het iets moet vertegenwoordigen dat bij je past. Ik vind het idee dat het collectief elkaar ondersteunt en wat ik betaal direct nut en noodzaak heeft voor andere ondernemers heel mooi. Bij dit alternatief voor de AOV, SamSamkring zijn de kosten niet te hoog en wat meespeelt is dat het geld dat op je rekening blijft staan geen weggegooide premie is maar een verkapt spaarpotje.

Meer weten?