Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Vakantiestress..

Vakantiestress..

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | ondernemen

vakantiestress zzp'ers

Veel ondernemers en zzp’ers ervaren vakantiestress. En dat is logisch. Want wie kent die valkuil niet: de wens om eerst nog even alles afronden en overdragen. Voor je klanten, je onderneming en thuis. Laatste schoolweken van de kinderen met bijbehorende activiteiten en dus geregel. Vliegstress want Schiphol overstroomt. Waarschuwingen van de ANWB over files naar het zuiden. Coronaregels, hoe zit het ook alweer? Laatste inkopen, auto nog even een zomerbeurt, thuis alles opruimen, spullen pakken en dan… met de tong op de schoenen op vakantie.

Het lijkt me vreselijk om zo op vakantie te gaan. En ongezond! Stress is goed maar als je toch al aan vakantie toe bent kan het ook teveel worden natuurlijk.

Adviezen van experts

Ik ging voor jullie op zoek naar tips van psychologen om vakantiestress te voorkomen. De adviezen die ik vond waren veelal hetzelfde en lijken mij ook waardevol. Ik zet er een paar op een rij voor je:

  1. Zeg nee! Je kunt niet alles nog even snel regelen dus stel grenzen. Ik volgde laatst een webinar over Gezond Egoïsme en daar leerde ik een belangrijke les: Je wordt een aardiger mens als je goed voor jezelf zorgt.
  2. Spreek dus ook af met je klanten of collega’s dat je onbereikbaar bent. En is dat niet haalbaar, bijvoorbeeld omdat je ondernemer bent, bedenk dan vooraf wanneer  je bereikbaar bent tijdens de vakantie.
  3. Het is een open deur misschien maar: maak lijstjes. Wat moet er nog gebeuren, wat moet je echt niet vergeten mee te nemen? Dat geeft echt rust.
  4. Reis zo rustig mogelijk. Ga je met trein of vliegtuig? Ga lekker vroeg weg. Ga je rijden? Doe rustig aan, rij misschien een stukje binnendoor en geniet van de reis als onderdeel van je vakantie.
  5. En ben je eenmaal aangekomen, geef elkaar dan de ruimte en maak afspraken. Niets zo vervelend als verkeerde verwachtingen. Zorg ook in de vakantie dat er tijd voor jezelf is.

Mijn tip

Mijn persoonlijke tip tegen vakantiestress? Ga niet in het weekend weg maar begin je vakantie midden in de week. Zo hoef je nog maar een halve week te werken voordat je op vakantie gaat. En kom ook midden in de week terug, zodat je eerste werkweek minder lang is. Kun je er even rustig inkomen. Ik doe dat al jaren en daardoor voelt mijn vakantie een stuk langer. Bijkomend voordeel: jij bent niet aan het reizen als de rest het wel doet 😉

Doe je mee met SamSamkring en ervaar je stress- of burn-outverschijnselen? Neem dan eens contact op met onze arbodienst. Zij bieden maatwerkbegeleiding bij mentale klachten.

Meer weten?