Zo werkt SamSamkring
SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Twinkeling

Twinkeling

Jacqueline Blaauw | 25 februari 2025 | interview lid , ondernemen , over samsam

Christianne van Alphen is onderwijscoach en helpt leerkrachten krachtig, vitaal en met plezier voor de groep te (blijven) staan. Haar ambitie? Bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs doordat onderwijsprofessionals hun passie behouden. Als ondernemer heeft zij zich aangesloten bij SamSamkring. Als ik mijn maandelijkse bedrag stort denk ik: “Daar heb ik iemand anders mee geholpen die het nodig heeft.”

Twinkeling Coaching Cristianne van Alphen

Wie is Christianne van Alphen?

Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen waarvan twee op de middelbare school  en één kleuter. Dat geeft een mooie dynamiek thuis. En ik heb een grote passie voor onderwijs.

Ik ben een Limburgse en daar ben ik trots op. Sinds 22 januari 2024 draagt de Limburgse vlaai het label van de beschermde geografische aanduiding (BGA). Daarmee is het een officieel Europees streekproduct. En dat vind ik helemaal terecht. Daarnaast ben ik dol op Frankrijk. Ik kan echt heimwee naar Frankrijk hebben en we zijn er in de zomer echt zo lang mogelijk.

Onderwijs als passie

Ik koos al jong voor het onderwijs en begon mijn carrière als  leerkracht en na een uitstapje naar een andere branche kwam ik in 2014 weer terug in het onderwijs, maar nu als begeleider en coach.

In 2021 deed ik een Post-HBO Coach in het onderwijs. Ik wilde mijn kennis verdiepen en verder professionaliseren in mijn werk. Die opleiding heeft me nog enthousiaster gemaakt over mijn werk. Daarom koos ik er in 2022 voor om naast mijn dienstverband als zelfstandige aan de slag te gaan in mijn praktijk Twinkeling Coaching. En dat liep zó goed dat ik sinds januari 2023 volledig als ondernemer werk. Ik vond het best een spannende stap maar heb er nooit spijt van gehad.

Ik werk met  onderwijsprofessionals in de breedste zin van het woord, dus leerkrachten, zij-instromers, starters en onderwijsassistenten. Ik bedien met mijn praktijk veel  basisscholen in de Randstad,  van Amsterdam tot Rotterdam en alles er tussenin.

Klassenkracht

Vorig jaar heb ik het diploma specialist Klassenkracht behaald en die opleiding is ontzettend waardevol gebleken. Het is een uitgebreide methodiek, gericht op groepsdynamica en sociale veiligheid. En dat is zó belangrijk en wordt ook steeds belangrijk. Er is niets verdrietiger dan kinderen die zich onveilig voelen of gepest worden.  En ook voor de leerkracht is een veilige, fijne groep waarin een prettig leer- en leefklimaat heerst ontzettend belangrijk. Want is er teveel gedoe dan kom je niet aan lesgeven toe.

Vlammetje

Bij mensen die kiezen voor het onderwijs zie je vaak een twinkeling als ze over hun werk praten, ze hebben passie voor hun werk. Maar doordat er niet altijd genoeg tijd en ruimte is om nieuwe onderwijsprofessionals te begeleiden bij alles wat er op ze af komt, dooft het vlammetje uit. En dat is zo zonde.

Werken in het onderwijs is een dynamisch en pittig beroep: je hebt materiaal, en daarmee bedoel ik de leerlingen, dat reageert op elke keuze die je maakt voor de klas. Neem daarbij de ouders en de administratieve last en voor je het weet wordt het te veel.

Structureel helpen

Ik wil mensen structureel helpen met waar ze tegenaan lopen. Ik vind het belangrijk dat ze in hun kracht staan en zelfverzekerd met plezier voor de klas staan, niet uitgeblust. Het is zo jammer als mensen hun passie kwijt raken. Ik maak een huppeltje als ik het vlammetje weer aan zie gaan.

Als iemand start in het onderwijs wordt er wel begeleiding aangeboden, maar vaak strekt dat niet verder dan : “ik kom wel een keertje meekijken in de klas”. Maar dat is niet genoeg. Op de meeste scholen is de wil er maar er is geen tijd om nieuwe collega’s te begeleiden. Begeleiders zijn vaak zelf ook onderwijsbevoegd en als een leerkracht ziek is komt begeleiding van collega’s op de tweede plaats want de groep gaat altijd voor.

Wat ik kan bieden is structurele ondersteuning en vertrouwelijkheid. Daardoor krijgen mijn coachees de ruimte om open te zijn.

Onlangs deed ik coaching gericht op time management en de coachee zei achteraf: “Ik ben ineens ‘s avonds vrij en hoef niet meer structureel in het weekend te werken. Dat geeft rust en het maakt me ook een leukere partner en moeder. Ik word blij als de directeur vervolgens ook zegt: “Ik zie een rustigere collega die betere keuzes kan maken. Ook als het gaat over vakinhoudelijke begeleiding zoals het verbeteren van je klassenmanagement, werken aan de inzet van meer coöperatieve werkvormen of de groepsdynamiek. Ik kan dan zelf zo trots zijn op de coachee als hij/zij na een paar momenten zegt dat de sfeer in de klas veel prettiger is, er beter les gegeven kan worden, de kinderen meer betrokken zijn, er minder gedoe is en de leerkracht dan ervaart dat zijn veranderingen niet alleen een positief effect hebben op de leerlingen maar het werk ook echt leuker wordt ervaren door hem- / haar.”

Onderneming

Ik heb de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in opleidingen en lees enorm veel onderwijsgerichte boeken om op de hoogte te blijven en een mening te vormen. Dit jaar staat in teken van  rustig doorbouwen. Voor nu is het goed en ik ben lekker aan de slag. Ook ik moet mezelf niet voorbij lopen. Het hebben van een onderneming vraagt ook tijd en energie. Ik hoop op deze manier door te gaan en iedereen te bereiken die mijn begeleiding nodig heeft.

Wat ik wel ga doen dit jaar is het concept van een One-Stop-Shop voor mijn scholen uitwerken. Ik zou graag het aanspreekpunt zijn waar ze vragen kunnen neerleggen, waarna ik hen met mijn netwerk verder kan helpen. Bijvoorbeeld met een coach voor directies, een rouwspecialist en loopbaanbegeleiding. Het is voor scholen fijn dat ik ze snel kan adviseren als er een hulpvraag is.

SamSamkring

Toen ik begon met ondernemen heb ik bewust het risico genomen om geen AOV te regelen maar om eerst mijn buffer op te bouwen. Mijn idee was: “Ik ben toch nooit ziek”. Maar: een inkomen bij arbeidsongeschiktheid was wel het eerste dat ik wilde regelen zodra ik een goed beeld had van hoe mijn onderneming ging lopen. Er waren mensen in mijn omgeving waarbij ineens iets heftigs aan de hand was en dan komt het toch dichtbij. Bovendien zit ik veel op de weg en een ongeluk kan iedereen overkomen. Je sluit geen AOV af voor een griepje maar juiste voor de heftige dingen.

Ik volgde Jacqueline Blaauw al een tijd op LinkedIn en ben er toen eens ingedoken. Ik heb aversie tegen verzekeraars want die werken vaak niet voor jou maar voor hun eigen pot. Bovendien vond ik het verschrikkelijk duur en dat maakt het ook niet aantrekkelijk om een AOV af te sluiten.

SamSamkring is niet zo enorm commercieel. Als ik mijn maandelijkse bedrag stort denk ik: “Daar heb ik iemand anders mee geholpen die het nodig heeft.” De kosten zijn heel goed te doen, de voorwaarden zijn prettig en de communicatie is niet zakelijk of afstandelijk maar persoonlijk. Nu ik iets geregeld heb geeft dat rust, ook naar het gezin en kinderen.


Meer weten?