Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Startende ZZP’er: saaie dingen die toch moeten

Startende ZZP’er: saaie dingen die toch moeten

Jacqueline Blaauw | 21 juni 2024 | startende ondernemer

startende ondernemers

Als startende ondernemer vond ik bijna alles wat te maken had met mijn nieuwe status als ondernemer leuk. Mijn logo en huisstijl laten ontwerpen, wikken en wegen en dan een keuze maken (waar ik overigens nog steeds blij mee ben). Een gesprek bij de Kamer van Koophandel om mijn gloednieuwe bedrijf in te schrijven. En daarna een piepklein feestje in de kroeg :-). Maar na een tijdje merkte ik dat er ook minder leuke klusjes waren. Zoals mijn BTW aangifte doen en een boekhouding bijhouden. Bijzaken die ik saai en niet interessant vond (en na 13 jaar nog steeds saai vind) en die alleen maar afleidden van waar ik eigenlijk mee bezig wilde zijn.

Ik zal niet de enige startende ondernemer zijn die dit zo heeft ervaren. Naast heel veel leuke nieuwe activiteiten moet je ook “corvee” doen. Wat denk je bijvoorbeeld van het maken en versturen van facturen? De eerste paar keren nog leuk. Je eerste zelf verdiende geld. Maar het wordt steeds minder leuk, zeker als je ook nog achter de betaling aan moet. En dan nog zo één: het inrichten en bijhouden van een kilometerregistratie. Ik ken echt niemand die daar blij van wordt. En ook niet alle ondernemers / ZZP’ers vinden netwerken en acquisitie echt leuk.

starten met ondernemen

Ik was benieuwd wat nu de grootste struikelblokken / saaie dingen zijn die startende ondernemers tegen komen. Met wat navraag in mijn omgeving kwam ik tot deze:

Top 3 saaiste zaken die je als startende ondernemer / ZZP’er moet regelen: 

Je boekhouding opzetten en bijhouden
Ik heb in eerste instantie mijn eigen boekhouding en belastingaangifte gedaan. Zo leerde ik hoe de boekhouding werkt en hield ik de kosten laag. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel betaalbare en eenvoudige boekhoudprogramma’s op de markt. Maar leuker kunnen ze het niet maken……. Toen mijn bedrijf goed liep heb ik een boekhouder gevonden om deze taken over te nemen.

Iets organiseren voor je pensioen
Pensioenvoorzieningen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Ik heb een lijfrente afgesloten die, als ik met pensioen ga, uitkeert. Je kunt natuurlijk ook op je huis aflossen. Dat  is laagdrempelig en levert je maandelijks voordeel op. Er zijn ook pensioenvoorzieningen speciaal voor ZZP’ers. En als je onderneming winst maakt, mag je ook op de balans geld reserveren voor je pensioen. Hierover moet je dan later nog wel belasting betalen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen
En dan nog de arbeidsongeschiktheidsverzekering: dat vond ik echt een klus: veel kleine lettertjes, lange vragenlijsten, uitsluitingen van ziektes uit het verleden en hoge premies. Lastige materie. En in het begin kon ik het geld voor de premie nog helemaal niet missen. Ik bleef de beslissing hierover voor me uit schuiven. Eerst maar aan de slag, dan zien we later nog wel een keer.

Daarom ben ik nu zo blij met SamSamkring. Wij kunnen startende ondernemers een betaalbaar en eerlijk alternatief bieden. Als lid van SamSamkring betaal je geen premie maar spaar je geld op een aparte rekening. Met dat geld help je andere ondernemers die ziek zijn en zij helpen jou als dat nodig is. Je kunt precies zien waar jouw geld blijft. En als ondernemen toch niet zo goed bij je past, kun je iedere maand opzeggen. Het geld dat nog op jouw SamSam rekening staat, kun je dan weer gebruiken voor andere dingen. Lid worden is ook nog eens heel eenvoudig online te regelen. Zodra je lid bent, heb je de zekerheid dat je niet zonder inkomsten zit als je ziek wordt. Waarom zou je geen lid worden ? Het je dat al vast geregeld.

Meer weten?