Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Spookverhalen over de verplichte AOV

Spookverhalen over de verplichte AOV

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | ondernemen , over samsam

spookverhalen over de verplichte aov

Waaaaaaaaahhh… Het spook van de verplichte AOV! Op dit moment hoor en lees je veel spookverhalen over de verplichte AOV. Iedereen roept er iets over en de feiten zijn ver te zoeken. Dat leidt tot stress en veel misverstanden over de verplichte AOV. En er zijn partijen die daar handig op inspelen met advertenties: Regel het nú anders ben je te laat! Wat een onzin.

Ik vind het natuurlijk ook verstandig dat ZZP’ers iets regelen zodat ze niet zonder inkomen zitten bij langdurige ziekte. Maar het belangrijkste is dat je je goed laat informeren. En vervolgens een voorziening kiest die bij jou past! Want iedere situatie is anders.

Feiten of spookverhalen over de verplichte AOV

Wat we al weten is het volgende: zelfstandige ondernemers die meedoen met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering:

  • krijgen maximaal 70% van hun inkomen in de laatste maand dat ze hebben gewerkt (over een inkomen tot maximaal 143% van het minimumloon);
  • krijgen nooit meer dan 100% van het minimumloon;
  • betalen waarschijnlijk 7,5% tot 8% van hun inkomen aan premie;
  • ontvangen de uitkering na een wachttijd van een jaar.

Vanaf wanneer?

Het demissionaire kabinet verwacht in 2024 een wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer. De invoering wordt dan niet eerder dan 2027 verwacht. Laat je dus niet opjagen of bang maken maar verdiep je goed en kies een voorziening die bij jouw situatie past.

Wil je echt weten hoe het zit met de plannen? Bekijk dan de webinar Spookverhalen over de verplichte AOV die wij maakten over dit onderwerp. En de laatste stand van zaken kun je altijd nalezen op de site van de KVK of Rijksoverheid voor de feiten.

Niet voor iedereen een oplossing

Naast spookverhalen over de verplichte AOV zijn er ook feiten waar je wellicht van schrikt. Want de verplichte AOV is zeker niet voor alle ondernemers een goede, afdoende oplossing. Want niet voor iedereen is het minimumloon voldoende. En er zijn ondernemers voor wie een wachttijd van een jaar veel te lang is. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een reguliere AOV afsluiten. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het kan zijn dat je geconfronteerd wordt met uitsluitingen in verband met je medische historie. Of wellicht is een AOV erg prijzig omdat je 60+er bent.

Ziek zijn zonder financiële stress

Je zou de verplichte AOV ook kunnen combineren met je deelname aan SamSamkring. SamSamkring biedt een inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid voor een periode van maximaal 2 jaar. Als je dus langdurig ziek wordt heb je in ieder geval het eerste jaar het inkomen waaraan je gewend bent. Na een jaar wachten gaat de verplichte AOV uitkeren. Daarnaast ontvang je schenkingen van SamSamkring. Zo heb je 2 jaar de tijd om je te richten op je herstel. Zonder financiële zorgen.

Na 2027… en in de tussentijd?

De verplichte AOV wordt op z’n vroegst in 2027 ingevoerd. Maar in de tussentijd kun je ook ziek worden. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Misschien ben je al lid van SamSamkring of heb je iets anders geregeld. Mocht dat niet zo zijn dan is deelname aan SamSamkring iets voor jou. Bij SamSamkring heb je een opzegtermijn van één maand. Dus als je toch besluit om straks mee te doen met de verplichte AOV dan zit je nergens aan vast.

Meld je aan en doe mee

Bij SamSamkring ben je altijd welkom. Ook als starter, 60+ er of ondernemer met een zwaar beroep. SamSamkring kent geen medische keuring of uitsluitingen. Iedereen doet mee voor dezelfde voorwaarden.
En de kosten? Die vallen reuze mee. Met de SamSamCheck zie je in één oogopslag welke kosten bij jouw dekking horen.

Wil je meedoen met SamSamkring? Meld je dan aan via de button hieronder. Je bent van harte welkom! Want ziek zijn zonder inkomen is stressvol.. en onnodig!

Meer weten?