Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

SamSam en belasting

SamSam en belasting

Jacqueline Blaauw | 2 april 2021 | over samsam

AOV vergelijken - SamSamkring

Ben jij al klaar met je belastingaangifte? Het is weer de tijd van het jaar, ik merk het aan de vragen die bij ons binnenkomen. Want belastingen en SamSamkring, hoe werkt dat eigenlijk? Als je meedoet met SamSamkring en je wordt ziek, ontvang je maandelijks een bedrag van € 1000 en € 4000 netto. Dat bedrag kies je zelf.

Belasting en onze schenkkring

Je ontvangt een netto bedrag

Je ontvangt bij ziekte een netto bedrag omdat we in Nederland belastingvrij mogen schenken. Tenminste, tot een bepaald bedrag (in 2021 is dat €3.244). En omdat je van heel veel ondernemers een klein bedragje per maand krijgt kan dat makkelijk belastingvrij. De schenkingen vallen dus niet onder belastbaar inkomen.

Het geld op je rekening is vermogen

Het geld dat je iedere maand spaart als deelnemer zet je op een eigen rekening, je SamSamrekening. Dat is en blijft jouw bezit en valt daarom in Box 3. Je omet het dus opgeven bij je aangifte van de inkomstenbelasting. In de bunq app kan je een jaaroverzicht makkelijk downloaden (profiel – tandwieltje – plan – jaaroverzicht). Een erg hoog bedrag wordt het overigens nooit, omdat je maar een beperkte buffer hoeft op te bouwen.

De kosten zijn niet aftrekbaar

Als laatste de adminstratie kosten voor je deelname. Die zijn € 15 per maand. Ook die mag je niet aftrekken omdat de Belastingdienst een schenkkring ziet als privé-aangelegenheid (zie ook dit artikel bij de KvK (onderaan, schenkkringen fiscaal)).

En hoe zit dat bij een AOV?

De premie voor je AOV mag je weliswaar aftrekken, maar een AOV is dan nog steeds duurder dan je deelname aan een schenkkring. En als je ziek bent en een uitkering uit de verzekering ontvangt, is dat een bruto bedrag en moet je daar wél belasting over betalen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de fiscale verschillen tussen een schenkkring en een AOV? De KvK heeft alles voor je op een rij gezet op het Ondernemersplein.

Binnen 1 minuut weten hoe hoog jouw inkomen tijdens ziekte kan zijn als je lid wordt van SamSamkring? En weten wat dan jouw kosten zijn? Doe de SamSamcheck!

Meer weten?