Pitchen met Passie en Ziek zijn met Passie
In de afgelopen jaren heb ik veel ondernemers geïnterviewd die deelnemen aan SamSamkring. Het zijn allemaal mensen met interessante verhalen over hun werk, hun passie en hun ervaringen bij SamSamkring. Een van de eerste interviews die ik vier jaar geleden deed, was met De Pitchcoach, Esmeralda Kleinreesink. Nu, vier jaar later, vertelt ze hoe het haar vergaan is als ondernemer, maar ook als ondernemer die ziek werd. En we hadden zoveel te bespreken dat het een interview in 2 delen werd. De foto is van Tycho Muller.
Hoe is het nu?
Esmeralda, toen ik je in 2021 interviewde, was je net gestart als ondernemer. Hoe gaat het nu, bijna vier jaar later? Wat heb je in die tijd ontdekt?
“Een belangrijke les is dat de markt voortdurend in beweging is. Je moet scherp blijven, signalen oppikken en meegaan in de veranderingen. Toen ik begon als Pitchcoach, zaten we nog midden in de coronatijd. Veel coaches en therapeuten hadden ineens de uitdaging om zichzelf online te presenteren. Ze vroegen zich af: ‘Hoe maak ik een klik met mijn klanten als alles online is? Hoe breng ik mijn verhaal goed over?’ Ik begon met het maken van pitchvideo’s, bouwde een studio, schafte apparatuur aan en leerde de kneepjes. Zo heb ik mijn klanten geholpen zichzelf online te presenteren zodat mensen konden ervaren: Ja, met jou kan ik wel een klik hebben. En nu, 4 jaar later? Ik geloof dat ik dit jaar één pitchvideo heb gemaakt voor een klant.”
Engelstalige Markt
“Tegenwoordig merk ik dat er een groeiende vraag is naar Engelstalige ondersteuning. Dus ik heb mijn website en belangrijkste brochures vertaald. Mijn klantenbestand is steeds internationaler, met veel grote internationale bedrijven in Nederland. Voor een klant, een grote bank, werk ik bijvoorbeeld met een manager uit India en zijn internationale team. De aanpak blijft grotendeels hetzelfde. Ik focus vooral op universele lichaamstaal en veel minder op cultuurgebonden nuances. Mijn specialiteit is mensen overtuigen, ongeacht waar ze vandaan komen.”
Een Mooi Voorbeeld
Kun je een mooi voorbeeld geven?
“Absoluut. Ik werkte bijvoorbeeld met een politieman die moest solliciteren naar een ‘nieuwe’ landelijke functie die hij al 14 jaar bekleedde. Tot zijn verbazing werd hij tweemaal afgewezen. Voor zijn derde sollicitatie hielp ik hem een pitch te maken over een concrete casus. Ik legde hem uit dat hij beter een echt verhaal kon vertellen in plaats van alleen op te sommen wat hij allemaal kan. In dat verhaal, vol emoties, herkenden zijn toehoorders zich. Een paar uur na de pitch belde hij me enthousiast op: hij was aangenomen. Fantastisch!”
De Kracht van een Goede Pitch
Ik kan me voorstellen dat pitchen met passie ook belangrijk is voor zzp’ers.
“Klopt, zeker voor kleine ondernemers die telkens opnieuw moeten laten zien wie ze zijn. Ik pitch zelf ook regelmatig, omdat ik korte trajecten doe en dus vaak nieuwe klanten nodig heb. Mijn opdrachtgevers variëren van grote organisaties als de politie en defensie tot mkb-bedrijven en zzp’ers. Zij komen vaak met de vraag: ‘Mijn bedrijf is mijn passie, maar hoe breng ik dat het best over als ik op een netwerkborrel sta te praten met potentiële klanten?’ Ik help ze dan om dat gevoel in een korte pitch te vangen.”
LinkedIn lijkt ook belangrijk voor je.
“Zeker, LinkedIn is een grote bron van nieuwe klanten, al is het een kwestie van lange adem. Klanten vertellen me soms dat ze me al twee jaar volgen voordat ze contact opnemen. Ik post twee keer per week, waarvan minimaal één post een kwalitatieve blog is met een pitchtip. Het schrijven vind ik erg leuk, maar het kost veel tijd. Zo’n post neemt al snel twee uur in beslag.”
Wetenschap achter de Pitch
“Mijn werk als pitchcoach is gebaseerd op wetenschap. Veel mensen die presentatietraining geven, negeren de wetenschappelijke basis. Maar er is veel onderzoek naar hoe mensen reageren, en dat is heel waardevol. Bijvoorbeeld: mensen die zich kwetsbaar voelen hebben de neiging om met gevouwen handen voor hun buik te staan. En dat wil je liever vermijden bij het spreken voor een publiek, want onbewust weten ze dan dat je je kwetsbaar voelt en kunnen ze niet ontspannen naar je luisteren. Als je je bewust bent van die signalen, kun je ze ombuigen en uitstralen wat je wilt laten zien. Dat is pitchen met passie”
Ondernemen en Ziek Zijn
Je bent zelf deels arbeidsongeschikt geraakt, toch? Gelukkig had je iets geregeld.
“Dat klopt, en dat was geen toeval. Toen ik voor mezelf begon, besloot ik bepaalde zaken goed te regelen, zoals een AOV. Dat vind ik een bewuste ondernemerskeuze. Ik denk niet dat je jezelf een serieuze ondernemer kunt noemen als je geen regeling hebt voor arbeidsongeschiktheid, of dat nu een buffer is of een verzekering. Voor mij was het helder: verzekeraars sluiten vaak bestaande aandoeningen uit en op mijn leeftijd van 45 was dat al een punt. Daarom koos ik voor SamSamkring, vooral door het verhaal van Roland op de website. Hij zei: ‘Ik werd ziek, had jarenlang premie betaald, maar kreeg geen geld. En dat wil ik niet, niet voor mezelf en niet voor andere ondernemers. Met SamSamkring gaan wij dat anders doen.’ Dat oprechte verhaal van een mede-ondernemer overtuigde me.”
Ziek melden
In de afgelopen jaren heb je ook een periode schenkingen ontvangen. Hoe was het om je ziek te melden?
“Dat was een zware beslissing, deels door mijn geweten. Ik was al een tijd ziek, maar er werd maar geen oorzaak gevonden. Pas toen er een diagnose gesteld was, heb ik me ziek gemeld. Uiteindelijk heb ik bijna twee jaar schenkingen ontvangen, maar toch heb ik mezelf nooit meer dan 50% ziek gemeld, omdat ik wel energie in mijn bedrijf bleef steken.”
Schenkingen en Werkethiek
Hoe voelde het om schenkingen te ontvangen?
“Dat vond ik prima toen ik eenmaal de stap had gezet. Ik was echt ziek. Toch bleef het percentage bepalen moeilijk. Achteraf gezien ben ik te snel weer te veel gaan werken. De arbodienst was heel sympathiek en gaf me ruimte, maar de beslissing over het percentage lag bij mij. Als ex-militair heb ik nog steeds de mentaliteit: je werkt, of je bent dood. Als ik een beetje kan werken, ben ik niet volledig ziek. En voor mij is werken belangrijk omdat ik mensen help met iets wezenlijks. Die energie heeft me ook geholpen om door te gaan.”
Betaalbaar en Flexibel
“Ik ben echt blij met SamSamkring: voor rond de €100 per maand heb ik een dekking van € 4.000. Dat is vele malen goedkoper dan een verzekering. Bovendien voelde ik me altijd gesteund en had ik zelf de regie. Ik heb geen moment een druk gevoeld vanuit de arbodienst. Die flexibiliteit vind ik enorm waardevol.”