Ondernemersrisico
Met een eigen bedrijf loop je ondernemersrisico. Als zzp’er besluit je zelf welke risico’s je draagt en welke risico’s je wilt afdekken met bijvoorbeeld een verzekering. Er zijn natuurlijk ook risico’s die van tevoren moeilijk in te schatten zijn. Denk bijvoorbeeld aan het risico op een pandemie. Dat zagen weinig mensen aankomen. Maar de gevolgen waren soms groot. Maar dan ook weer niet voor ieder bedrijf. Wat is eigenlijk een ondernemersrisico en hoe kun je het risico verkleinen?
Wat is ondernemersrisico?
Wikipedia geeft een mooie definitie: Het begrip ondernemersrisico omvat de risico’s die een persoon of bedrijf met zich meedraagt bij het zelfstandig uitoefenen van een beroep dan wel de bedrijfsvoering, voor zover niet te verzekeren, of voor zover niet verzekerd. Het zijn risico’s die een werknemer in dienstbetrekking vaak niet direct loopt. De zelfstandig ondernemer voert werkzaamheden uit voor “eigen rekening en risico”.
Met andere woorden: voor ondernemers / zzp’ers is een aantal zaken niet geregeld, die voor werkenden in loondienst wel geregeld zijn. Een ondernemer wordt geacht zelf te bepalen welke risico’s de onderneming loopt en hoe deze beheerst kunnen worden. Niet alle ondernemingen lopen dezelfde risico’s. Ben je zelfstandige zonder personeel dan loop je niet het risico op conflicten met je werknemers. Ben je bijvoorbeeld kunstenaar, dan loop je het risico dat e kunstwerk tijdens transport beschadigd wordt.
Welke risico’s voor jouw onderneming gelden kun je het beste zelf bepalen. En uiteraard kun je daar hulp en advies bij inwinnen. Handige tips vind je bijvoorbeeld op de pagina Risicomanagement: bedrijfsrisico’s afdekken doe je zo op de website van de KVK. Zij zetten alle ondernemersrisico’s voor je op een rij en geven je advies over hoe er mee om te gaan. Zo adviseren zij je over de juiste rechtsvorm voor jouw onderneming. Een ander advies is om algemene voorwaarden op te stellen en deze te laten toetsen.
Verzekeren? Of niet?
Een aantal ondernemersrisico’s kun je een verzekering met een verzekering afdekken. Denk bijvoorbeeld aan een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Voor sommige opdrachtgevers is het een must.
Ook een belangrijke: de rechtsbijstandsverzekering. Deze dekt de juridische kosten van conflicten en bijvoorbeeld incassozaken. En niet onbelangrijk: als je zo’n verzekering hebt kun je ook juridisch advies en bijstand krijgen.
Arbeidsongeschiktheid
Als je als zzp’er langdurig ziek wordt of uitvalt door een ongeval, heb je geen recht op een uitkering . Dat is vaak niet zo erg als het om een paar dagen gaat, maar val je langer uit dan ga je snel door je spaargeld heen.
Je kunt dit risico afdekken met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Maar veel zzp’ers vinden dat te duur. Of teveel gedoe. En niet iedereen wordt zonder meer geaccepteerd door verzekeringsmaatschappijen.
Gelukkig zijn er naast de arbeidsongeschiktheidsverzekering ook andere mogelijkheden om het ondernemersrisico op inkomensverlies door ziekte af te dekken. Zoals SamSamkring.
Met SamSamkring regel je heel eenvoudig en betaalbaar je inkomen bij ziekte. Alle ondernemers zijn welkom, zonderuitsluitingen of medische keuring. En de kosten zijn laag.
Hoe SamSamkring werkt
Anders dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je bij onze schenkkring geen premie maar je spaart iedere maand een bedrag op jouw SamSam rekening. Zo bouw je een potje/buffer op. Als één van de andere leden ziek is, schenk je hem of haar een klein bedrag. Dat doen alle andere leden ook.
Als jij ziek bent, ontvang jij (na twee maanden eigen risico) schenkingen van de andere leden voor een periode van maximaal 24 maanden. Het totale bedrag dat je ontvangt kies je zelf, ieder bedrag tussen €1.000 en €4.000 netto kan. Dit mag niet meer zijn dan 80% van jouw gemiddelde netto inkomen uit onderneming.
Een onafhankelijke arbodienst beoordeelt de ziekmeldingen en begeleidt de zieken. Want als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Anders raak je je klanten kwijt.
Met de SamSamCheck zie je in één oogopslag wat je mogelijkheden en kosten zijn. Meedoen is in een half uur geregeld.