Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

De vrijheid is leuker dan gedacht

De vrijheid is leuker dan gedacht

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | broodfonds , startende ondernemer

Gerjo Schepers is op 1 januari gestart met zijn onderneming (Libra Vitae) én op 1 februari lid geworden van SamSamkring. Ik ben benieuwd naar zijn ondernemerschap en wil natuurlijk ook graag weten waarom hij heeft gekozen voor SamSamkring. Gelukkig wil hij mij dat graag vertellen. We spreken af bij Stan&Co in Arnhem voor een kop koffie en een goed gesprek.

Wat doe je? Vertel!

Ik noem mezelf sociaal ondernemer. Ik richt me vooral op financiële fitheid van inwoners en ondernemers in Nederland. Ik werk hiervoor samen met twee partijen. Een behoorlijk aantal mensen leeft in armoede en heeft schulden. Wij willen ervoor zorgen dat meer mensen financieel fit worden. Zodat minder mensen in armoede en met schulden leven. Mijn rol is die van adviseur en projectmanager.

Ik hoor heel duidelijk een gedrevenheid bij jou. Wat maakt dat jij dit zo leuk vindt?

Als kind was ik al bezig met zorgen voor anderen. Dat op de kleuterschool iedereen even vaak op de skelters mocht. Dat regelde ik, ook al vond ik dat lastig. Eerlijk delen, samen doen en mensen helpen daar geniet ik van. Een bijdrage leveren zodat anderen kunnen groeien. Het thema van armoede is zo groot. Ik vind dat we ons in Nederland moeten schamen dat dit bestaat.

Waarom ben je gaan ondernemen?

In mijn baan heb ik de laatste twee jaar al aan een project voor financiële fitheid gewerkt. Ik vond dat steeds leuker en wilde er meer uren in steken. Toen kreeg ik een cadeautje. Mijn functie hield op te bestaan. Toen ben ik gaan nadenken, wat wil ik dan gaan doen. En uiteindelijk heb ik besloten zelfstandige te worden zodat ik de hele week met dit thema aan de slag kan gaan.

Ik vond dat best spannend. Mijn opa was tuinder. Hij heeft mijn vader altijd behoed om ook ondernemer te worden. Hij wilde hem die stress en onzekerheid besparen. Nu ik ben gaan ondernemen, denkt mijn vader volgens mij soms stiekem dat hij dat misschien toch ook wel liever was gaan doen. Ik betrek hem er ook echt bij.

Ik heb zelf twintig jaar bij een bank gewerkt. Dan zit je echt in een systeem. Je krijgt iedere maand je salaris. Gaan ondernemen is wel een sprong in het diepe. Gelukkig had ik al snel zekerheid over een opdracht.

Wie heb je betrokken bij je plannen? Wat vond je omgeving ervan?

Mijn vader dus. Maar ook mijn partner, zus, beste vriend en vriendin. Ze waren wel verbaasd dat ik ging ondernemen maar hebben ook met me mee gedacht. Maar ik heb ook mensen opgezocht die mij juist kritisch bevroegen. Dat hielp om mijn plannen aan te scherpen. En ik heb veel gelezen.

Wat vind je het leukste van ondernemen nu je echt aan de slag bent?

Nog leuker dan ik gedacht had, is de vrijheid die je hebt. In alles. Ik bepaal wat ik ga doen en wanneer en waar ik dat ga doen. In de eerste weken schaamde ik me bijna als ik overdag gewoon ging wandelen. Na 20 jaar in een systeem voelt dat toch raar. Dat deed je natuurlijk niet.

Wat vind je lastig?

Wat ik wel mis, zijn mensen om me heen. Dat heb ik wel nodig. Dus ik ga veel op pad om mensen te ontmoeten. En ik ga vaak werken op plekken waar ik mensen ontmoet. Je moet echt op pad als je even wil klankborden. En je moet eerst tijd investeren in het vormgeven van de samenwerking in een project als je start met een project. Terwijl ik eigenlijk gewoon meteen aan de slag wil.

Wat is je tegengevallen?

Toch wel dat je best veel moet regelen voordat je echt kan beginnen. Ik wilde alles zelf doen: website, logo, visitekaartjes. Mijn logo heb ik toch laten ontwerpen. Aan die website ben ik nog steeds niet toegekomen. Eerlijk gezegd heb ik er gewoon niet zo’n zin in. Dat schuif ik nog even voor me uit. Ik heb het nu ook niet nodig want ik heb genoeg werk. Ook mijn financiële administratie doe ik zelf met een app. Die goed ingericht krijgen, viel ook tegen.

Heb je ook al iets geregeld voor je pensioen?

Nee, nog niet. Ik heb bij de bank gezien dat dat om best wel grote bedragen gaat. Ik wil wel iets gaan doen. Dat past ook bij mijn overtuiging. Ik moet zelf natuurlijk ook financieel fit zijn. Ik weet alleen niet of ik iedere maand iets apart ga zetten of dat ik dat aan het eind van het jaar bekijk.

Waarom ben je lid geworden van SamSamkring?

Ik wilde geen risico’s lopen dus moest ik iets regelen. Toen ben ik de markt gaan verkennen. Jullie waren op de Startersdag van de Kamer van Koophandel. Daar heb ik me door jullie goed laten voorlichten. Ik ben volgens mij wel drie keer terug gekomen met weer nieuwe vragen. Jullie hebben het allemaal keurig uitgelegd. Ik ben heel blij met SamSamkring. Het zorgen voor anderen, dat past bij mij. Aan een broodfonds had ik niets omdat daar de uitkering te laag is voor mij.

Wat ik nog leuk zou vinden, is de mogelijkheid om contact te hebben met de andere leden. Als ik ziek ben en schenkingen ontvang, dan wil ik iedereen kunnen bedanken. Fijn om te horen dat dat mogelijk maken op jullie lijstje staat.

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Denk vanuit overvloed, niet vanuit schaarste. Open staan. Dingen goed doen. Dan komt het vanzelf naar je toe.

  • Iedereen kan het overkomen dat je arbeidsongeschikt raakt. Dus zorg dat je iets hebt geregeld zodat je in je huis kunt blijven wonen. Dat geeft rust. Want het kan je overkomen en dan verwijt je het jezelf als je het niet hebt gedaan. Verdiep je er in. Ga niet af op het beeld dat het duur is. Want dat hoeft dus niet.
  • Bereid je goed voor. Vraag aan andere ondernemers waar zij tegenaan gelopen zijn.
  • Weet wie je klant is voor je begint. Verken de markt. Wat heeft jouw klant nodig en wat hebben ze daarvoor over. Praat voordat je begint met jouw potentiële klanten.
  • Doe wat je leuk vindt.
  • Zorg ook goed voor jezelf. Doe bijvoorbeeld elke week iets leuks.

Meer weten?