Ondernemen en scheiden
Een echtscheiding is een privé-aangelegenheid maar heeft ook impact op je ondernemerschap. Naast het organiseren van zaken als alimentatie, ouderschapsplan en woonruimte moet een ondernemer bij een scheiding rekening houden met ondernemers-specifieke zaken. Wij zetten een aantal gevolgen voor je op een rij:
Hypotheek en huur
Bij een scheiding gaat een van beide partners verhuizen naar een andere woning. De hypotheek of huur is vaak de grootste kostenpost van een huishouden. Ondernemers hebben een extra uitdaging bij het verkrijgen van een hypotheek of huurhuis. Want los van de feitelijke financiële draagkracht is het voor een ondernemer soms lastig om aan te tonen wat het inkomen uit onderneming is. En dat inkomen kan ook nog fluctueren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook hypotheekverstrekkers die zich juist richten op ondernemers. En ook voor starters zijn er steeds meer mogelijkheden. Hypotheekverstrekkers leggen je graag uit welke mogelijkheden er zijn.
Alimentatie
Als je als ondernemer na je scheiding alimentatie gaat betalen moet daar een degelijke berekening aan ten grondslag liggen. De berekening kan echter complex zijn als je een wisselend inkomen uit je onderneming hebt. Meer informatie hierover kun je vinden in het artikel “Hoe wordt alimentatie berekend bij de IB-ondernemer?” op de website van de accountantsbranche-organisatie SRA.
Vaste lasten
Naast hypotheek en alimentatie kun je bij een echtscheiding ook extra kosten verwachten omdat een aantal vaste lasten bij twee huishoudens verdubbeld. Grote uitgaven zoals auto’s, fietsen en vakanties moeten ineens voor twee huishoudens gedaan worden. Dit heeft vaak gevolgen voor de levensstandaard van beide scheidende partners. En in sommige gevallen komen deze lasten zelfs voor rekening van één van beiden.
Het is verstandig om je financiën, zowel privé als in je onderneming, goed op een rij te zetten en vervolgens te monitoren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Op de site berekenhet.nl kun je heel veel zaken zelf narekenen. Denk bijvoorbeeld aan je inkomen uit onderneming, hypotheek kosten, alimentatie na een scheiding, de kosten van een auto op de zaak, etc.
Financieel vangnet
Als je gaat scheiden, denk er dan aan om duidelijke afspraken te maken over de pensioenvoorziening die je als ondernemer wellicht getroffen hebt, bijvoorbeeld door te sparen op een lijfrentepolis. En natuurlijk moet je iets regelen voor als je arbeidsongeschikt wordt; je kunt dan immers niet meer terugvallen op een partner. Wellicht had je niets geregeld omdat jouw ex-partner ook een goed inkomen had. Nu je er alleen voor staat is het verstandig zelf iets te regelen.
Een scheiding kan immers een behoorlijke aanslag zijn op je spaargeld.Vergeet daarbij niet de eventuele extra kosten als je als alleenstaande arbeidsongeschikt raakt; misschien heb je dan extra kosten voor extra kinderoppas of hulp in de huishouding tijdens je arbeidsongeschiktheid.
SamSamkring: inkomen tijdens ziekte
Bij SamSam zorgen ondernemers voor ondernemers. Je betaalt geen premie maar je spaart iedere maand een bedrag op jouw SamSam rekening. Als één van de andere leden ziek is, schenk je hem of haar een klein bedrag. Als jij ziek bent, ontvang jij schenkingen van de andere leden. Het totale bedrag dat je ontvangt kies je zelf (€1.000 tot €5.000 netto). Een onafhankelijke arbodienst beoordeelt de ziekmeldingen. Maar de arbodienst helpt ook bij re-integratie. Want als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Op onze website lees je hoe het precies werkt. En met de SamSamcheck kun je uitrekenen hoe hoog jouw inkomen tijdens ziekte kan zijn en welke kosten daarbij horen.