Luisteren naar je lichaam
Vivian Gorissen van metviv.nl woont in het prachtige Zuid-Limburg, 54 jaar oud en moeder van een 20 jarige zoon. Sinds oktober 2023 is zij fulltime ondernemer. Als lichaamsgericht therapeut werkt zij met mensen die vastlopen in hun dagelijkse leven, moe zijn en zich vaak leeg voelen en het gevoel hebben dat het niet helemaal lekker zit.
Als lichaamsgericht therapeut nodig ik mensen uit samen nieuwsgierig op onderzoek te gaan door het lijf te laten spreken. Is er een deel van je lichaam dat aandacht vraagt? Dan gaan we daarmee aan de slag. Het verhaal is pas in tweede instantie belangrijk.
We ontwikkelen op jonge leeftijd allemaal overlevingsstrategieën die ons later in het leven niet meer altijd dienen. Dat kan leiden tot allerlei klachten. Ik ervaar vaak dat mensen al lang kampen met klachten in breedste zin van het woord, maar er niet echt naar willen of durven kijken. Vaak kiezen ze er dan voor wel iets te gaan doen, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of mindfulness, wat uiteraard heel mooi is en daarmee komen ze niet tot de kern van het probleem.
Fluisteren, roepen, schreeuwen
Het lichaam begint met fluisteren en dan met roepen en soms moet het gaan schreeuwen om gehoord te worden. Het is soms eng en spannend om te luisteren naar je lichaam en er mee aan het werk te gaan. Maar als de mens tegenover mij, daar uiteindelijk voor kiest merken ze dat het zo helpt. Je hebt je lichaam elke dag bij je en het kost niets om er even bij stil te staan: “Hoe gaat het vandaag met mij?” Ik zou willen dat steeds meer mensen daar gebruik van gaan maken. Overigens, niet menselijks is mij vreemd; het gebeurt mij ook nog steeds dat ik denk: “Waarom voel ik mij nu zo? Waar heb ik even niet geluisterd?”
Ik was altijd al een hulpverlener. Als meisje van 7 zei ik al dat ik mensen wilde helpen. Ik heb zelf een belast verleden, kreeg op latere leeftijd een burn-out en heb toen de kracht van lichaamsgerichte therapie ondervonden. Toen wist ik: Dit is wat ik wil. Ik heb mij in mijn werk lang op kinderen en jeugd gericht en voelde al een hele tijd dat ik naast de kinderen ook de ouders wilde helpen en richt mij nu nog grotendeels alleen nog op volwassenen. Mijn loopbaan volgt zo mijn eigen leven en dat ervaar ik als meerwaarde. Ik kan me vrij makkelijk ook naar het kindstuk bewegen met volwassenen en ze uitdagen daar mee aan de slag te gaan. Dat is mooi en helend.
Vorige generaties
Sinds een tijd doe ik onderzoek naar trans-generationele effecten. Mensen die last hebben van tweede en derde generatie historie hebben, zoals ouders of grootouders met een oorlogsverleden of ouders met geheimen. Kinderen dragen vaak pijn of kwetsuur uit het verleden van hun ouders. Je krijgt overdracht mee in je DNA. Dat kan een groot effect hebben en kan een belasting zijn. Daar lees ik veel over en ik wil het integreren in mijn werk. Volgens mij is het belangrijk dat we praten met de generaties voor ons. Niet alle ouderen willen over hun historie of geheimen praten en het is vaak zo helend om wel te doen.
Schenkkring als cadeautje aan mezelf
De naam schenkkring vind ik heel mooi. Ik kies vaak intuïtief en doe niet enorm veel onderzoek. Ik zie iets en ervaar iets en baseer mijn keuze daar op. Wij hebben samen een intake gedaan en ik voelde me welkom en gelijk al onderdeel van een groot geheel waarin ik gesteund word wanneer ik kwetsbaar ben. SamSamkring voelt als een geschenk aan mezelf. Ik ben geborgd en mag onderdeel zijn en kan ook nog steentje bijdragen voor anderen. Het voelt als een logische cyclus van het leven van steun ondervinden en bieden.
Ik houd van deze manier van samen leven en verbinden, steunen en versterken. Dat is nodig in onze samenleving. Ik hoop dat we SamSamkring samen groot mogen maken. En ik was zo enthousiast dat een van mijn collega’s zich inmiddels ook aangemeld heeft!