Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Een schenkkring is geen broodfonds

Een schenkkring is geen broodfonds

Jacqueline Blaauw | 19 juli 2019 | broodfonds , over samsam

Broodfonds versus Schenkkring

Laten we duidelijk zijn, het Broodfonds is een merknaam van de Broodfondsmakers. Die hebben er hard voor gewerkt om een mooi product te ontwikkelen en op de markt te brengen. Zij zijn in Nederland wereldberoemd onder ondernemers. Of je nu wel of niet voor het product valt, de naam is vaak bekend. Ondertussen is een broodfonds dusdanig ingeburgerd dat het van een merknaam een soortnaam is geworden.  Zeker gezien de discussie over de verplichte AOV. De pers, de overheid en allerlei ‘experts’ hebben het over broodfondsen. Daar bedoelen ze echter niet de merknaam Broodfonds van de Broodfondsmakers mee maar doelen ze op het principe dat ondernemers voor elkaar zorgen en elkaar geld schenken indien iemand ziek/arbeidsongeschikt raakt. 

Het principe van schenkkringen wordt ondertussen door veel meer partijen gebruikt. Er zijn diverse initiatieven om ondernemers op een passende wijze een inkomen te garanderen tijdens arbeidsongeschikt te garanderen. Naast onze eigen SamSamkring zijn er ondertussen ook AOV Bouw, AOV Profs, het Ziektefonds, SharePeople, CommonEasy en het voorzieningenfonds. En er zijn vast nog wel andere partijen die conform dit principe zaken regelen. Prachtig dat een duizenden jaren oud concept (handelsreizigers en Romeinen hielpen elkaar al in tijden van nood) nu weer volop leeft! 

De meest pure vorm van verzekeren die je geen verzekering mag noemen. Maar ook geen dikke bonussen, grote leasebakken, sjieke bedrijfspanden, torenhoge winstmarges en aandeelhouders met een korte termijn visie. Gaaf toch!

Merknaam versus soortnaam

Neem eens een kijkje op wikipedia met allerlei merknamen die een soortnaam zijn geworden. Voor mij waren BhaCo, Heroine, Valium en Wasserette erg verrassend. De eigenaren van merknamen vinden het niet altijd leuk dat hun merknaam ondertussen een soortnaam is geworden. Maar uiteindelijk gaat taal zijn eigen weg en houdt geen rekening met de wensen van bedrijven om een naam exclusief te houden. Wij gaan SamSamkring natuurlijk nooit een broodfonds noemen. We zouden het nog mooier vinden als de term broodfonds niet als soortnaam gebruikt wordt, maar iedereen over Crowdsurance of een schenkkring van ondernemers zou praten. Dan past het weer goed.

Bijvoorbeeld…

Een aantal recente voorbeelden van het gebruik van de soortnaam: Artikelen in de krant verwijzen vaak naar schenkkringen en gebruiken daarvoor de term broodfonds. De KvK geeft startende ondernemers tips en verwijst daarin ook naar schenkkringen onder de noemer broodfondsen. Zelfs in een artikel in de Telegraaf over onze eigen SamSamkring gaat het over broodfondsen.

Schenken schenkkring AOV

Een Broodfonds is geen SamSamkring is geen Ziektenfonds is geen… Het principe is gelijk maar de uitvoering verschilt enorm. Martijn Pennenkamp c.s. hebben een aardige vergelijking op hun website gezet. Voordat we je de link geven willen we nog wel even nuanceren.

Bij een vrij opneembare inleg heb je dus geen buffer waardoor je bij een onverhoopt hoog percentage arbeidsongeschikte personen gewoon minder geld krijgt als je arbeidsongeschikt bent. En nog een tweede punt, als je minder doet dan zijn de kosten ook lager, handig om daar even bij stil te staan.

En als je interesse hebt in een sociale variant, realiseer je dan ook dat er altijd nog kosten zijn verbonden aan het lid zijn van de vereniging (wat heel leuk kan zijn), er komen natuurlijk altijd kosten voor de etentjes, borrels, bloemetjes voor het bestuur en voor de zieken etc etc. Nieuwsgierig geworden? Hier vind je de vergelijking tussen enkele alternatieve arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen!

Meer weten?