Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Een gezonder Nederland

Een gezonder Nederland

Jacqueline Blaauw | 20 juli 2024 | ondernemen , over samsam

leren over leefstijl voor SamSamkring

Janneke Fransen heeft een passie: Een gezonder Nederland! In het kader van de goede voornemens had ik een gesprek met haar. Ik was benieuwd wat een leefstijlcoach doet en hoe Janneke bijvoorbeeld de deelnemers van SamSamkring kan ondersteunen in hun leefstijl.
Janneke is 38 jaar, woont in Breda met haar partner, 2 kinderen en is sinds 2019 ZZP’er. Met Janneke Coacht zet zij zich in voor een gezondere leefstijl van haar klanten. Janneke: “Ik wil een bijdrage leveren aan het terugdringen van obesitas. Dat doe ik in mijn coachingpraktijk en daarnaast sinds vorig jaar met mijn tweede bedrijf Online Leren Over Leefstijl.

Van curatief naar preventief

“Toen ik werkte als locatiemanager zwembad merkte ik dat aandacht voor leefstijl kon bijdragen aan het verlagen van het ziekteverzuim. Dat was voor het hele team natuurlijk waardevol. De focus kwam meer op het voorkomen van uitval in plaats van te proberen ziekteverzuim zo kort mogelijk te houden. Soms kun je uitval door ziekte voorkomen door iemand bijvoorbeeld te adviseren een tijdje halve dagen te werken.
Door samen als team te anticiperen konden we het verzuim omlaag krijgen. Eigenlijk vond ik dat het leukste aspect aan mijn werk; aandacht voor de mens achter de medewerker zorgt voor preventie van ziekte.”

Nadat ik mijn opleiding tot leefstijlcoach had afgerond ben ik voor mezelf begonnen. Mijn eerste actie was netwerken: partijen zoals de GGD, basisscholen en zorgorganisaties aanschrijven en zo hier en daar een kop koffie drinken. Zo kwam ik in gesprek met een zorgorganisatie en kon ik gelijk aan de slag als stoppen met roken coach. Naast de stoppen met roken begeleiding draai ik nu ook groepen, vanuit de Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), die werken aan het hun leefstijl. Voor mij komt alles samen in dit werk: Ik heb de studie Opleidingskunde gedaan en ik vind gedragsverandering ontzettend interessant. Ik help graag mensen en weet dat leefstijl invloed kan hebben op gezondheid en geluk. Coaching, beweging, gedrag, voeding, nu mag ik overal iets mee doen.”

Online leren over leefstijl

“Vorig jaar ben ik een platform voor online leren gestart, samen met mijn collega, Marieke de Wit. Wij hebben dezelfde studie gedaan en spraken daar geregeld over. Beiden signaleerden we dat wij een groep klanten misten; niet iedereen wil groepsgewijs aan de slag en bij sommige mensen past online leren beter. Dat gat in de markt hebben we samen verkent en uiteindelijk zijn wij tot deze vorm gekomen. Online leren over leefstijl is een programma van 12 weken. Je krijgt inzicht in je leefstijl en maakt een concreet plan. Daarbij kun je keuzes maken voor modules die wel of niet bij je passen.”

SamSam is voor mij de oplossing

“Ik heb ziekte van Crohn. En ik vind het lastig hoe verzekeraars daar mee omgaan. Je kunt je verzekeren en dan de ziekte uitsluiten natuurlijk, maar Crohn kan ontstekingen in al je gewrichten veroorzaken en ik was bang dat bij iedere klacht dan naar Crohn verwezen zou worden. Toen ben ik me gaan verdiepen in alternatieven en kwam SamSamkring tegen. Ik heb een webinar gevolgd en heb me aangesloten. De transparantie is erg fijn; je ziet wat je schenkt en spaart. De regie heb je zelf. Dat de dekking maar 2 jaar is was even een twijfelpunt maar nu niet meer. Als ik langer ziek zou worden heb ik met de schenkingen van SamSam 2 jaar de tijd om te schakelen en andere plannen te maken.”

In een volgende blog vertel ik meer over hoe Online Leren over Leefstijl de deelnemers van SamSamkring kan ondersteunen in hun leefstijl.

Meer weten?