Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Die vreselijke zondagnacht

Die vreselijke zondagnacht

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | over samsam

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar van zondag op maandag slaap ik altijd onrustiger dan andere nachten. Hoe dat komt? Meestal zit je in het weekend in een ander ritme. Je gaat wat later naar bed, slaapt uit, drinkt misschien een wijntje meer. Misschien heb je van de mogelijkheid gebruik gemaakt eens lekker ‘bij te slapen’? Of heb je zondagavond de verleiding niet kunnen weerstaan en toch nog even snel je werkmail gecheckt. Je duikt een beetje bijtijds je bed in. Je wil ten slotte de week fit en uitgeslapen ingaan.

“Aan-stand”

Maarrr… dan begint je grijze massa zich voor te bereiden op de week die komen gaat. Zodra je in bed ligt, gaat je brein onbewust op de ‘aan-stand’: “Wat staat er allemaal te gebeuren deze week? O jee, hoe organiseer ik dát nu weer? Als ik dit doe, heb ik geen tijd voor dat. Wat is het toch een irritante vent, hoe moet ik daar nu weer op reageren? Hoe zal mijn presentatie gaan? O ja, de auto moet nog naar de garage. Niet vergeten om een afspraak te maken met de tandarts. Hopelijk lukt het om te gaan sporten, maar zal ik dan dinsdag of woensdag gaan?” Het is zo druk in je hoofd dat je niet kunt slapen. En dan begint het:

Ik moet slapen!

“Het is al 1 uur en ik heb nog geen oog dicht gedaan! Even naar het toilet dan maar. Rustig blijven. Verdorie, inmiddels is het 2 uur, nog steeds wakker. Kon ik die gedachten maar stop zetten. Als ik nu niet snel in slaap val, ben ik morgen doodop. En morgenavond heb ik een vergadering, kan ik niet vroeg naar bed. Dit wordt een vreselijke week. Ik heb het warm. Even wat drinken pakken. Die stomme wekker, inmiddels 3 uur. Ik kan wel janken. Zal ik ff de TV aanzetten? Als ik niet nu in slaap val, heb ik minder dan 4 uur slaap. Dat houd ik nooit vol!” Mix 1 en 2 door elkaar en je hebt het perfecte recept voor een ellendige nacht. Je hersenen zijn namelijk zo actief dat de slaap nooit kan komen. Slapen is niets doen en jij bent juist hard aan het werk. Echt vervelend! Want je wil je week heel anders beginnen.

Tips

Heb je ook last van een slapeloze zondagnacht, pas dan de volgende tips eens toe:

  • Ga in het weekend overdag lekker naar buiten, doe iets actiefs zoals wandelen of fietsen.
  • Probeer in het weekend niet te veel af te wijken van je normale bedtijden (1 tot 1,5 uur maximaal).
  • Wees, in ieder geval op zondag, matig met koffie en alcohol en eet zondagavond niet te laat of te veel.
  • Weersta de verleiding om alvast aan je werkweek te beginnen door bijvoorbeeld het checken van je mail.
  • Neem de weekplanning door, eventueel met je partner en/of gezin.
  • Maak, ruim voor je naar bed gaat, een lijstje met zaken die je beslist niet moet vergeten of die je moet doen.
  • Stop op tijd met TV, smartphone, computer.
  • Als je je onrustig voelt in bed, focus dan op je ademhaling. Je hoeft ‘m alleen maar te observeren, je hoeft er niks aan te veranderen.
  • Bij piekeren: probeer je gedachten te zien als reclames op langsrijdende autootjes. Je ziet ze wel, maar je hoeft er niks mee.

Last but not least

Stel je kunt toch niet slapen, maak je dan niet te druk. Je komt de maandag heus wel door. En onthoud, hoe drukker je je maakt, des te meer je de slaap verjaagt!


Deze tips zij van Aline Kruit, Trainer / Coach & Expert Slaap. Leden van SamSamkring krijgen korting op de MasterClass van HalloSlaap.

Meer weten?