Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Design versterkt de communicatie!

Design versterkt de communicatie!

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | ondernemen

Elke Uijtewaal is designer en illustrator. Ze woont in Utrecht, in een fijn appartement met een tuin vol mooie planten. Vlakbij haar huis heeft ze een eigen atelier in de havenloods. “Het is heerlijk om een eigen atelier te hebben waarin ik in alle rust kan werken. Maar wel in een gebouw met andere makers. We inspireren elkaar.”

Omapost

Na mijn studie Theater-, Film- en Televisiewetenschap heb ik aan Academie Minerva in Groningen gestudeerd. In mijn laatste jaar nam ik deel aan een startup-weekend, waarin ik samen met anderen Omapost oprichtte. Wij wilden daarmee het contact tussen jong en oud te versterken en zo op laagdrempelige manier eenzaamheid een beetje uit de wereld uit te krijgen. Met Omapost maak je heel makkelijk van elke foto een echt papieren kaartje voor je opa of oma. Een kaartje kan een mooie aanzet zijn tot een gesprek (een beeld zegt meer dan duizend woorden). Als je zelf geen opa of oma meer hebt, kunnen we je koppelen aan een eenzame oudere via adopteer-een-oma. Wat we willen is gesprekken tussen jong en oud op gang te brengen. Vorig jaar hebben we een mooi boek gemaakt, “In mijn tijd”. Het boek helpt om makkelijker tot diepere gesprekken over vroeger te komen samen op de bank.

Rode draad en intuïtie

Naast Omapost ben ik illustrator en doe ik design opdrachten voor klanten. Illustreren vind ik heel meditatief. De variatie in mijn werk blijft gaaf. Daarom ben ik ook freelancer. Bovendien: bij een designbureau heb je persoonlijk als designer soms minder contact met de klant. Terwijl ik dat juist belangrijk vind voor het design. Een gesprek met een klant geeft zoveel informatie. Ik werk vrij intuïtief en het is soms net hoe iemand iets zegt of welke nadruk die iemand legt.

Op dit moment probeer ik de rode draad te vinden in de projecten waaraan ik werk. Een rode draad maakt nee zeggen wat makkelijker, als een opdracht niet past in dat idee. Behalve dan als er toch weer hele toffe illustraties gevraagd worden of een hele leuke klant die echt samenwerking zoekt. Want dan kan ik het toch niet laten om ‘ja’ te zeggen ;).
De essentie is voor mij dat design echt helpt in de communicatie en het leven makkelijker maakt. Het designwerk dat ik opzoek is bijvoorbeeld boekontwerpen en websites waarbij de gebruiker echt centraal staat. Dat is voor mij het waarom achter de projecten waar ik blij van word. Zo heb ik het project kan ik het aftrekken opgezet. “Kan ik het aftrekken?” is een visualisatie van wat wel en niet aftrekposten zijn voor freelancers / zzp’ers.

RSI en SamSamkring

Ik ben sinds 2019 lid van SamSamkring. Eind 2019 heb ik mij ziekgemeld met RSI klachten. Mijn lijf gaf aan dat ik nu echt pas op de plaats moest maken. Heel vervelend maar tegelijk ook goed om met een legitieme reden nu even echt stil te staan. Sinds een maand ben ik weer volledig aan de slag en krijg ik weer zoveel energie van mijn werk, dat is echt heerlijk. De RSI is meer behapbaar, ik heb structuur en routines die me helpen. Ik ben bijna dankbaar dat ik RSI heb gekregen (kan ik nu zeggen omdat ik nu minder last heb) omdat het me heeft leren meer te relativeren en dat is wel echt de oplossing.

“De schenkingen van SamSamkring gaven rust. Maar je voelt je ook een beetje schuldig. Als ik nu zelf aan het einde van de maand zie dat er een schenking naar een ander gaat vind ik het fijn om te weten dat je een freelancer steunt, dat je de financiële stress kunt helpen verminderen. Zonder dat er geld in de zakken van een grote organisatie verdwijnt.”

De foto bij dit interview is van Kevin Kwee.

Hoe het werkt

Bij SamSamkring betaal je geen premie maar je spaart iedere maand een bedrag op jouw SamSam rekening. Zo bouw je een potje/buffer op. Als één van de andere leden ziek is, schenk je hem of haar een klein bedrag. Dat doen alle andere leden ook.
Als jij ziek bent, ontvang jij schenkingen van de andere leden voor een periode van maximaal 24 maanden. Het totale bedrag dat je ontvangt kies je zelf, ieder bedrag tussen €1.000 en €4.000 netto kan. Wil jij ook meedoen? Meld je dan aan!

Meer weten?