Zo werkt SamSamkring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Delen is het nieuwe hebben

Delen is het nieuwe hebben

Jacqueline Blaauw | 31 mei 2018 | broodfonds , over samsam

SamSamkring

Een aantal jaar geleden hoorde ik deze uitspraak tijdens een symposium. De spreekster zag een trend ontstaan: jongeren ontlenen minder status aan materieel bezit en vinden het prima om te delen wat ze hebben. Ze had gelijk. Inmiddels kun je je auto delen via Snappcar of Blabla Car. Deel je je kruiwagen en andere zaken met je buurtgenoten via Peerby of Nextdoor. Of deel je een maaltijd via Thuis Afgehaald. Niet altijd belangeloos, maar wel goedkoper en leuker dan wanneer je deze dienst bij een commercieel bedrijf afneemt.

Het klinkt allemaal heel hip en trendy. Maar eigenlijk zijn dit soort concepten heel oud. Al 150 jaar geleden werden ziekte- en werkloosheidskassen opgericht door arbeiders die samen het risico op ziekte en werkloosheid deelden. Iedereen die lid was droeg bij. Werd je ziek of werkloos dan kon je aanspraak maken op een uitkering. Het begin van het ontstaan van vakbonden. Inmiddels is dat heel anders geregeld via wetgeving en sociale zekerheid maar de basis is nog steeds hetzelfde: samen risico’s delen.

Ook ondernemers en ZZP-ers kiezen er vaker voor om hun arbeidsongeschiktheidsrisico te delen. Zij organiseren zich en spreken af om de andere ondernemers die deelnemen aan hun collectief financieel te steunen bij arbeidsongeschiktheid. Het principe is hetzelfde als dat van de vroegere ziektekas, maar dan in een modern jasje gestoken. Er zijn verschillende concepten: van regionaal georganiseerde verenigingen tot online communities met een hippe app. De nieuwste variant is de SamSam kring.

Ondernemers zijn lid van de SamSam kring, sparen geld op een eigen rekening en steunen elkaar financieel door schenkingen bij arbeidsongeschiktheid. Lid zijn van SamSam kring is goedkoper dan een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar dat is niet de enige reden waarom ondernemers meedoen. Ook het sociale aspect (ondernemers helpen elkaar) spreekt ondernemers aan. Ze helpen liever elkaar dan dat zij fikse premies betalen aan commerciële verzekeraars (die ook nog eens niet altijd uitkeren). Zij sluiten dus enthousiast aan bij de trend: delen is het nieuwe hebben.

Zou je deze trend ook kunnen vertalen naar arbeidsverhoudingen? Waarom niet? Er zijn al initiatieven op de arbeidsmarkt die je zou kunnen labelen als “sharing”. Bijvoorbeeld de Gelderse Werkgeverij. Een organisatie die werknemers “deelt” met zorg- en welzijnsorganisaties in de regio. Interessant voor werkgevers die flexibiliteit willen en voor werknemers die houden van afwisseling, zich willen ontwikkelen en ook graag zekerheid willen hebben.

ZZP-ers en ondernemers zijn werkgever en werknemer tegelijk. Zij kiezen voor het ondernemerschap, voor flexibiliteit en afwisseling en nemen risico’s. Maar als het gaat om arbeidsongeschiktheid willen ook zij zekerheid. Dus delen ze graag dit risico met andere ondernemers via de SamSam kring. Meer weten over SamSam? www.samsamkring.nl

Meer weten?