Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

De belangen van ZZP’ers

De belangen van ZZP’ers

Jacqueline Blaauw | 19 mei 2024 | interview lid , ondernemen , over samsam

SamSamkring de belangen van zzp'ers

Ik ben Gert-Jan Jansen, 53 jaar, geboren in Leeuwarden en nu al 24 jaar inwoner van Utrecht. Utrecht heeft voor mij echt alles; het stadse en het kneuterige; het is echt ‘me stadsie’.
Ik ben dit jaar alweer 30 jaar ondernemer. In ’92 begonnen als discjockey en in die tijd veel drive-in shows gedraaid voor Veronica en 538. Maar na voor mijn gevoel 88.000 keer ‘Paradise by the Dashboard Light’ was ik er wel klaar mee.

Op dat moment was er een evenementenbureau dat mij wilde inzetten als presentator van een bedrijfstalkshows en toen ben ik meer richting dagvoorzitter gegaan. Dat was toen een relatief onbekend beroep en ik was een van de eersten die er zijn beroep van maakte. Dat was wel spannend in het begin maar ik had al snel voldoende werk. Ik vond het leuk om op het podium te staan en een bijeenkomst succesvoller te maken.

Gespreksleider.nl

In de ruim 25 jaar dat ik dit nu doe heb ik zoveel verschillende gesprekken geleid; van MT-heisessies met 8 mensen tot bijeenkomsten voor KPN met meer dan 2.000 telefoonverkopers op skippyballen in de toen nog Heineken Music Hall en voor ruim 8.000 DSM medewerkers in het MECC in Maastricht.

Een nadeel van het vak van dagvoorzitter is dat er zo’n 5 maanden per jaar weinig tot geen bijeenkomsten zijn en dat paste mij niet. Ik ging op zoek naar iets wat het hele jaar door werk opleverde en heb een videosollicitatie gestuurd naar diverse omroepen en productiebedrijven. Uiteindelijk kwam ik bij Omroep Flevoland terecht en mijn droom kwam uit, ik ging televisie maken. Regionale omroepen worden echt onderschat. Bij deze kleinste omroep van ons land werken 90 mensen op hoog niveau. Het is echt een flink bedrijf. Bij Flevoland heb ik 15 jaar programma’s gepresenteerd over nieuws, sport, de Europese Unie en verkiezingen maar vooral ook: ondernemersprogramma’s.

DUIC

Voor De Utrechtse Internet Courant heb ik midden in de corona lockdown een format geschreven voor een streaming programma over ondernemen. DUIC is een populaire internetkrant met dagelijks 35.000 bezoekers. Voor hen maak ik nu om de week een ondernemerstalkshow, DUIC in Zaken, waarin ik met ondernemers praat over ondernemerschap. Televisie voor en over ondernemen vind ik het leukste om te doen; als ik dat fulltime zou kunnen doen, zou ik het doen.

De belangen van zzp’ers

15 jaar geleden ben ik samen met wat andere ZZP’ers een lokale ondernemersvereniging begonnen; ZOLO. Dat was het moment waarop ik me ben gaan inzetten voor zzp’ers. Ik vond dat dat een groep was die tussen wal en schip viel. Veel ZZP’ers misten interactie en mensen om zich heen. Vandaar dat onze slogan was: “Ook zo toe aan collega’s?” En dat werkte! In 7 jaar tijd is ZOLO gegroeid naar bijna 120 leden/collega’s en we deden veel samen. Ik ben 7 jaar voorzitter geweest en heb ongelooflijk veel contacten gelegd. Ik geloof in dat hyperlokale; elkaar tegenkomen in de supermarkt en ff vragen hoe het gaat met die offerte.
Na ZOLO wilde ik me verder inzetten voor mijn collega-zzp’ers en ben in het dagelijks bestuur van PZO gestapt en zo kwam ik ook met de Broodfondsmakers in contact. Ik ben bij een Broodfonds gegaan en heb daar 8 jaar bij gezeten. In de laatste 2 jaar daarvan kwam ik in een burn-out terecht en heb ik aanspraak gemaakt op schenkingen. Ik had er nooit zo bij stil gestaan. Net als veel zzp’ers dacht ik: “dat overkomt mij niet en anders verzin ik wel wat.” Maar even een inkomen regelen voor anderhalf jaar, dat doe je niet zomaar. Ik was enorm dankbaar voor de ondernemers die mij de tijd gunden om beter te worden.

Waarom dan toch SamSamkring?

Toen ik in die burn-out terecht kwam, merkte ik dat je eigenlijk meer nodig hebt; iemand die je helpt en je een beetje in de gaten houdt. Bijvoorbeeld een bedrijfsarts die vraagt hoe het gaat, die een poort kan zijn naar hulplijnen. Dat heb ik enorm gemist. Ik kon het zelf niet. Toen ik hoorde dat jullie iets soortgelijks wilden opzetten maar dan met arbodienst en meer ondersteuning los van de schenkingen, was voor mij de keuze snel gemaakt. Wel met pijn in mijn hart want er was echt een band met de Broodfondsers, maar dit klopt beter. Ik heb mijn spaargeld van mijn Broodfondsrekening meegenomen naar SamSamkring. Op dit moment gaat het weer niet zo goed met me, door corona zit ik psychisch en financieel in een lastig parket. Ik kies er nu voor geen aanspraak op schenkingen te doen omdat ik denk dat dat nu niet het beste voor mij is. Vooral omdat corona nu wat minder dominant lijkt te worden. Voorlopig doe ik het op eigen kracht en dat lukt ook omdat ik weet dat ik ergens op terug kan vallen.

Wil jij ook een alternatief voor de AOV met ondersteuning van de arbodienst? Meld je dan aan en doe mee met SamSamkring. Alle ondernemers zijn welkom!

Meer weten?