Zo werkt SamSamKring
Zo werkt SamSamkring SamSamkring is een schenkkring en als lid krijg je, als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van de andere leden. Jij hebt zo toch inkomsten én je helpt elkaar.
Meer info
Op zoek naar de details? Check vooral onze afspraken en met name het reglement van de vereniging zo weet je echt waar je aan toe bent als je meedoet.
Over ons
De mensen achter het product, zowel de vereniging SamSamkring als het Servicebureau dat alles voor de vereniging regelt. Contact opnemen is makkelijk en privacy daar houden we van!
Voor leden
Hier vind je de belangrijke pagina's voor als je al meedoet met SamSamkring.

Bespaartips voor startende ondernemers

Bespaartips voor startende ondernemers

Jacqueline Blaauw | 24 april 2019 | broodfonds , startende ondernemer

Je begint voor jezelf! Leuk en spannend. Veel dingen zijn nieuw voor je. Je moet veel regelen. Maar wat is echt verplicht, wat is noodzakelijk en wat is leuk maar niet perse nodig? Je gaat op zoek naar advies en goede raad. Maar let op! Niet ieder advies is belangeloos. Het is daarom belangrijk dat je steeds zelf bewuste keuzes maakt. Wij hebben een paar nuttige tips waarmee je geld kunt besparen.

Logo, huisstijl, visitekaartjes, briefpapier en website

Dit is allemaal leuk natuurlijk. Maar voor de meeste ZZP-ers niet echt noodzakelijk (en zeker niet verplicht 😊). Een eigen logo is wel handig. Dat kun je zelf gratis ontwerpen bijvoorbeeld op https://logomakr.com/. De resolutie is dan wel laag. Maar als je je logo niet veel gebruikt, kun je daar prima mee uit de voeten. Je kunt het ook laten ontwerpen. Er zijn websites waar je het ontwerp van je logo als een wedstrijd kunt aanbieden: https://www.ontwerpen-voor-geld.nl/logo-ontwerpen/. Wij van SamSam werken samen met https://www.tessageeftvorm.nl/ .

Een visitekaartje en briefpapier zul je meestal niet nodig hebben. Je doet tegenwoordig alles online. Besteed aandacht aan een mooie digitale handtekening (kijk een instructiefilmpje) voor onder je mails. En maak een sjabloon in Word (kijk een instructiefilmpje) met jouw logo en bedrijfsgegevens mooi onderaan of bovenaan de pagina. Moet je toch af en toe een factuur of iets anders op papier printen? Investeer dan liever in een goede printer dan in voorgedrukt briefpapier. Belangrijk: vermeld in je digitale handtekening en op jouw digitale briefpapier je bedrijfsnaam, adres, je kvk-nummer, je BTW-nummer en je bankrekeningnummer.

Een website is leuk maar vraagt een flinke investering en moet je blijven bijhouden. Je kunt misschien volstaan met een bedrijfspagina op Facebook of LinkedIn? Wil je toch een eigen website dan kun je ook zelf aan de slag. Op YouTube vind je genoeg tutorials. Ik heb zelf veel gehad aan deze. Probeer iemand te vinden die je af en toe kan helpen als je er niet uitkomt. Of laat je website bouwen en onderhouden. Ook hiervoor kun je een wedstrijd starten.

Zakelijke bankrekening en telefoonabonnement

Het is wel handig om je zakelijke uitgaven en inkomsten te scheiden van je privé bankmutaties. Maar als ZZP-er is het helemaal niet nodig om een zakelijke bankrekening te openen. Dus als je nog een bankrekening hebt die je niet (meer) gebruikt, kun je die ook gewoon gebruiken. Moet je een nieuwe bankrekening openen, kijk dan ook eens bij nieuwe banken zoals Knab en Bunq. Die zijn goedkoop en hebben het voordeel dat je meer rekeningen op één account kunt openen. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte rekening voor je BTW en je reservering inkomstenbelasting nemen. Dat geeft veel overzicht.

Hetzelfde geldt ook voor je telefoonabonnement. Het is echt niet nodig om een zakelijk abonnement te nemen. Je kunt je huidige abonnement houden en de factuur voortaan laten afschrijven van jouw “zakelijke” rekening. Vaak kun je bij je provider aangeven dat je op de factuur de BTW apart vermeld wilt hebben. Dat is voor jouw administratie handig.

Verzekeringen

Je kunt je tegen allerlei risico’s verzekeren. Voordat je een verzekering afsluit, is het goed om jezelf de vraag te stellen hoe groot het risico is voor jouw type onderneming. Hoe vaak zal het zich kunnen voordoen en hoe groot is dan de financiële schade? Het risico dat je langdurig ziek wordt en daardoor niet of minder kunt werken is niet zo groot. Maar als het je gebeurt, is de schade wel heel groot. Zeker als jij (en jouw gezin) afhankelijk bent (zijn) van jouw inkomsten uit je onderneming, is het wel aan te raden hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Ook als je net bent gestart en nog weinig inkomsten hebt. Het is je bedoeling dat je wel inkomsten gaat krijgen. Als dat niet lukt doordat je ziek wordt, heb je een probleem. En het hoeft niet duur te zijn. Als je lid wordt van SamSamkring kun je op een slimme manier de financiële gevolgen van ziekte opvangen.

Stel dat je € 2000 netto nodig hebt om een beetje leuk van te kunnen leven. Dan kost deelname aan SamSamkring je € 50 per maand: € 20 maandelijkse kosten en gemiddeld € 30 schenkingen aan andere ondernemers. Want zo werkt SamSamkring. Als jij ziek bent, krijg je schenkingen van de andere leden. En andersom schenk jij aan een ander lid dat ziek is. Zo help je elkaar. Om dit te kunnen doen, spaart iedereen iedere maand een bedrag (in het voorbeeld van € 2000 spaar je € 120 per maand). Zo is er altijd genoeg geld en is een zieke ondernemer dus zeker van een inkomen bij ziekte. Startende ondernemers zijn ook welkom bij SamSamkring. Klik hier voor informatie voor starters.

Voor de overige verzekeringen, dus even goed nadenken. De Kamer van Koophandel heeft een handig overzicht met verzekeringen die je als ZZP-er nodig kunt hebben. En tijdens de startersdagen kun je je ook prima oriënteren (wij van SamSam zijn 16 maart in Amsterdam). En als je een verzekering nodig hebt, is het interessant om te kijken of je via een collectief, bijvoorbeeld ikwordzzper.nl korting kunt krijgen.

Top tip!

Mijn persoonlijke tip aan ieder startende ondernemer: ga naar een seminar van de belastingdienst. Goede voorlichting over aftrekposten, BTW-aangifte en inkomstenbelasting. Op de website van de belastingdienst vind je trouwens ook een heel handig stappenplan voor als de start als ondernemer.

Meer weten?